Květákové placičky jsou další rychlé a jednoduché – spíše letní – jídlo. U nás doma jsou oblíbené a děláme je celkem často. A navíc jsem se nedávno někde dočetla, že květák je superpotravina. No tak toho musíme využít!
KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY
Pro 2-3 osoby budete potřebovat:
1 menší květák
sůl
pepř
kostka cukru
uzená paprika
smetana (1 malý kelímek)
1-2 vejce
strouhanka
hladká mouka
olej (slunečnicový nebo řepkový)
Postup:
Květák rozeberu na větší růžičky a uvařím ve vodě, která je lehce osolená a je v ní jedna kostka cukru. To trvá cca 20 minut. Když je květák uvařený a nechci jej obalovat po jednotlivých růžičkách, tak jej děrovanou naběračkou vyndám z vody (vodu – vývar z květáku – si mohu nechat na květákovou polévku) a dám do mísy vychladnout. Když je skoro vychladlý, tak přidám 1 větší nebo 2 menší vejce a lehce posypu hladkou moukou (odhadem 5 polevkových lžic). Dále nasypu trochu strouhanky a přiliju tak 1/2 kelímku smetany na vaření. Promíchám a podle konzistence dosypu buď strouhanku anebo doliju smetanu. Vznikne takové květákové těsto, které musí držet, když se tvarují placičky. Dosolím a dopepřím a přidám cca lžičku uzené papriky. Ta dodá zajímavější chuť a hmotu příjemně obarví. Pak si připravím pánev nebo lívanečník a na oleji placičky smažím. Z pánve putují placičky na ubrousek nebo kuchyňskou utěrku, kde se vysaje přebytečný olej.
Pokud chceme zdravější variantu, pak se placičky dají péct do trouby na pečící papír. V tom případě je ale nutné dát do květákové hmoty ještě před pečením trochu oleje. Jinak budou suché. Pečou se cca 30 minut na 180 stupňů v horkovzdušné troubě, ale pozor – každá trouba peče jinak, takže je třeba je hlídat. Každopádně, jakmile mají zlatavě hnědou barvu – měly by být hotové.
Do placiček se dají přidávat pro obměnu i různé bylinky – třeba zelená petrželka nebo jarní cibulka.
Jako příloha se hodí bramborová kaše, šťouchané brambory, vařené brambory anebo jen bylinkový dip, do kterého placičky namáčíme.
foto: Lucie Pomijová
Květákové placičky
-
V těhotenství hlavně odpočívejte a poslouchejte své tělo, radí zakladatelka agentury Pyxis Denisa Juna.
VeronikaOndrujova||Krása a zdraví
Stát v čele firmy rozhodně není procházka růžovým sadem. A mnohem složitější to je, když se k tomu všemu...
-
Máslo, které je zážitkem
MilenaKohoutová||Krása a zdraví
Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné...
-
Detsky festival jedla
renatasingh||Krása a zdraví
http://kamsdetmi.sk/podujatia/zabava/festival-jedla-pre-detske-bruska/ hladala som, ze kam s malou na vikend no neviem mozno budeme doma, ked bude zle pocasie, ale...
-
Nenechte se zaskočit chřipkovou epidemií – teploměr je doma velkým pomocníkem
Jana Morávková||Krása a zdraví
Teploměr. Věc, která patří do základní výbavy každé maminky. Já sama mám čtyři děti, takže vím, že měření teploty...
-
Jak si nemyju vlasy…
Barbora M||Krása a zdraví
…obyčejným šamponem. Určitě některé z vás čekaly špindíru, které z vlasů mastnota jen cáká – bohužel vás zklamu :D....
-
Proč nás akné trápí ?
IngridkaKlírová||Krása a zdraví
Akné dnes netrápí jen mladé dívky ale i starší ženy. Třeba v době těhotenství. Akné může mít spoustu příčin....
-
Voda v koleni!
MonikaPozdílková||Krása a zdraví
Chtěla bych se podělit o takový malý zázrak. Jmenuje se B 17 apricarc. Výpotek nebo lidově voda v koleni není...
-
Tuky jsou nejvydatnější zdroj energie. Jaké si vybírat a přitom nepřibrat?
IvanaSýkorová||Krása a zdraví
Tuky a sacharidy: Návod na vyváženou dietu bez omezování „Tuky jsou obrovský zdroj energie a v kombinaci s cukry jsou přímo...