
Na pultech obchodů i ve stáncích farmářů se začíná objevovat květák neboli karfiol. Tahle košťálová zelenina vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C, z minerálních prvků je bohatá v největším množství na draslík, fosfor a vápník.
Asi nejtradičnějším receptem jsou květákové růžičky obalované v klasickém trojobalu a následně fritované.
Já jsem vyzkoušela květák použít k úpravě tohoto receptu jako náhradu za mleté maso a vytvořila tak malé voňavé malé biftečky.
Jednoduchý a rychlý recept, na který budete potřebovat 1 středně velký květák. Očistěte ho od přebytečných listů a rozeberte na růžičky. Důkladně opláchněte, vložte do hrnce (nebo nad pařáček) a povařte cca 7 minut. Pokud připravujete zeleninu v parním hrnci, doba "vaření" se mírně prodlouží. Já v takovém případě nechávám květák cca 15 minut.
Nechte prochladnout a v mixéru rozkutrujte na menší kousky. Ne na úplnou kaši. Tak, aby se výsledek podobal mletému.
Do mísy si přendejte mletý květák. Přisypte strouhanku z lupínků nebo klasickou. Promíchejte a přidejte ostatní suroviny a vytvořte konzistenci těsta na biftečky.
Rozpalte si pánvičku a nalijte na ní olej (používám řepkový nebo slunečnicový).
Vytvořte biftečky, velikost záleží na vaší chuti a fantazii a smažte na rozpáleném oleji do zlatova. POZOR. Těsto je křehké. Obracejte za pomocí obracečky a přidržujte si bifteček vždy dřevěnou vařečkou. Pokud se vám těsto bude zdát řídké, zahustěte strouhankou dle potřeby. Vždy záleží na velikosti květáku a vajíček.
Podávat můžete s bramborem, pečivem anebo si z nich udělat domácí HAMburgery.
V mixéru si na jemno rozkutrujte okurku a cibulku. Přendejte do mísy k jogurtu a přidejte hořčici a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vznikne vyletněná dietní tatarka, na které si můžete bez obav z kalorií pochutnat.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Zaujímavý recept
supeer
vyzkouším
super