Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 17. 6. 2016
Líbí se mi
30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
4 - 6 porce
Ingredience
Květák
1 ks
Vajíčka
2 ks
Mleté kukuřičné lupínky nebo strouhanka
1 hrnek
CHIA semínka
2 lžíce
Česnek
2 stroužek
Cibulka
1 ks
Sůl
1 lžička
Pepř mletý
1 špetka
Čerstvý tymián
4 ks

Květákové biftečky. Rychle, levně a zdravě!

Francis
Francis
Vloženo 17. 6. 2016
Líbí se mi
Květákové biftečky. Rychle, levně a zdravě!
30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
4 - 6 porce
Ingredience
Květák
1 ks
Vajíčka
2 ks
Mleté kukuřičné lupínky nebo strouhanka
1 hrnek
CHIA semínka
2 lžíce
Česnek
2 stroužek
Cibulka
1 ks
Sůl
1 lžička
Pepř mletý
1 špetka
Čerstvý tymián
4 ks

Květákové biftečky. Rychle, levně a zdravě!

Na pultech obchodů i ve stáncích farmářů se začíná objevovat květák neboli karfiol. Tahle košťálová zelenina vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C, z minerálních prvků je bohatá v největším množství na draslík, fosfor a vápník.

Asi nejtradičnějším receptem jsou květákové růžičky obalované v klasickém trojobalu a následně fritované.

Já jsem vyzkoušela květák použít k úpravě tohoto receptu jako náhradu za mleté maso a vytvořila tak malé voňavé malé biftečky.

Další přísady:

  • 1 hrnek mletých kukuřičných lupínků (corn flakes), můžete použít klasickou strouhanku
  • 2 celá vajíčka
  • 2 PL CHIA semínek (předem namočit na 10 minut do vody, aby vznikl pudink)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 ČL soli
  • špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • olej na smažení

Jak na to:

Jednoduchý a rychlý recept, na který budete potřebovat 1 středně velký květák. Očistěte ho od přebytečných listů a rozeberte na růžičky. Důkladně opláchněte, vložte do hrnce (nebo nad pařáček) a povařte cca 7 minut. Pokud připravujete zeleninu v parním hrnci, doba "vaření" se mírně prodlouží. Já v takovém případě nechávám květák cca 15 minut.

Nechte prochladnout a v mixéru rozkutrujte na menší kousky. Ne na úplnou kaši. Tak, aby se výsledek podobal mletému.

Do mísy si přendejte mletý květák. Přisypte strouhanku z lupínků nebo klasickou. Promíchejte a přidejte ostatní suroviny a vytvořte konzistenci těsta na biftečky.

Rozpalte si pánvičku a nalijte na ní olej (používám řepkový nebo slunečnicový).

Vytvořte biftečky, velikost záleží na vaší chuti a fantazii a smažte na rozpáleném oleji do zlatova. POZOR. Těsto je křehké. Obracejte za pomocí obracečky a přidržujte si bifteček vždy dřevěnou vařečkou. Pokud se vám těsto bude zdát řídké, zahustěte strouhankou dle potřeby. Vždy záleží na velikosti květáku a vajíček.

Podávat můžete s bramborem, pečivem anebo si z nich udělat domácí HAMburgery.

Jako DIP si dělám svoji lehkou "tatarku" z řeckého jogurtu.

  • 6 PL řeckého jogurtu
  • 1 kyselá okurka
  • 1 menší cibule (nebo jarní cibulka i s natí)
  • 1 kávová lžička Dijonské hořčice
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • špetka pepře

V mixéru si na jemno rozkutrujte okurku a cibulku. Přendejte do mísy k jogurtu a přidejte hořčici a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vznikne vyletněná dietní tatarka, na které si můžete bez obav z kalorií pochutnat.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 12. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
Veruuu
Veruuu 1. 8. 2016

tak dostala jsem chuť na květák děkuji skoro o půlnoci

Odpovědět
menfreya
menfreya 1. 8. 2016

Tak to vypadá skvěle

Odpovědět
sipeji
sipeji 1. 8. 2016

vypadá úžasně

Odpovědět
Tenderka
Tenderka 1. 8. 2016

my to volame karfiolove karbonatky, dobry napad s tymi Chia, mam ich dost, vyskusam

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 925
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.