Klasický steak ze svíčkové

Vytisknout recept
Rychlou přípravu hovězích steaků prý vymysleli honáci dobytka v Texasu; rozhodně ji přivedli k dokonalosti. Pravá svíčková je nejvybranější kousek — chce to pevnou ruku kovboje —, a snadno připravíte dokonalý steak!
 
Ze svíčkové nakrájete steaky vysoké asi pět centimetrů a rukou je naklepejte. Pak je upravte do kulatého tvaru, ovažte plátkem slaniny a posyp­te solí a drceným pepřem. Těžkou, případně grilovací pánev jen lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Zprudka opečte biftek, minutu z každé strany. Po této době budete mít krvavý steak. Pokud snížíte plamen a přidáte tři minuty z každé strany, dojdete ke stupni ‚medium rare‘ – pod pevnou vrstvou se skrývá růžové jádro. Po čtyřech minutách z každé strany už by měly být steaky zcela propečené. Vyjměte je z pánve a nechte asi pět minut odpočívat.

V soli  Místo oleje rozpalte v pánvi vrstvičku soli, a až začne hnědnout, vložte steaky. Další postup zůstává stejný.

Pod tlakem  Dejte k sobě prostředníček a palec jedné ruky a hmatem druhé otestujte vytvořený kožní záhyb – stejný je na omak i krvavý steak. Středně propečený tlakově odpovídá hřbetu ruky mezi ukazováčkem a palcem, propečený máte pod kloubem palce.

600g - svíčková
ks - slanina (plátky, na obtočení steaků)
ks - sůl
ks - pepř čerstvý (drcený)
ks - rostlinný olej
příprava - 5
vaření - 10
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account