Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sun2
sun2
Vloženo 29. 8. 2019
Líbí se mi
30 min.
Příprava
150 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
jelení kýta
1 kg
cibule
2 ks
špek
80 g
rozmarýn, tymián, šalvěj
1 hrst
bílé víno
4 dcl
švestkové pyré oslazené nebo povidla
2 dcl
sůl
2 špetka
mouka hladká
2 lžíce
slivovice
50 ml

Jelenní kýta se švestkovou omáčkou

sun2
sun2
Vloženo 29. 8. 2019
Líbí se mi
Jelenní kýta se švestkovou omáčkou
30 min.
Příprava
150 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
jelení kýta
1 kg
cibule
2 ks
špek
80 g
rozmarýn, tymián, šalvěj
1 hrst
bílé víno
4 dcl
švestkové pyré oslazené nebo povidla
2 dcl
sůl
2 špetka
mouka hladká
2 lžíce
slivovice
50 ml

Jelenní kýta se švestkovou omáčkou

Jelení kýtu odblaníme a prošpikujeme. Vložíme do pekáčku, osolíme a přidáme na kostičky nakrájený špek, cibuli, rozmarýn, šalvěj a větvičku tymiánu. Podlijeme bílým vínem (suchým) a dáme péci do trouby asi na 180 stupňů. Asi po hodině je třeba zkontrolovat a když je maso napůl pečené, přidáme švestková povidla. Já jsem při vaření použila něco jako švestkové pyré s cukrem, takovou řidší marmeládu vyrobenou doma, zhruba skleničku od výživy. Maso se dále peklo až skoro doměkka, poté bylo vyňato z pekáče ven a nakrájeno na plátky. Výpek jsem rozmixovala a přidala 2 lžíce mouky. Maso jsem vložila zpět do pekáče a vše nechala ještě asi 30 minut péci. Na závěr přišla do omáčky sůl na dochucení a trochu slivovice, aby pečeně měla říz.
K takto upečené kýtě by se nejlépe hodil knedlík, šťouchaný brambor, ale hodily by se i hranolky a rýže. 
 
PS: Jelení kýtu asi není běžné sehnat na trhu, podobně by se dalo čarovat i s hovězím masem vhodném na svíčkovou omáčku.
30 min.
Příprava
150 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
jelení kýta
1 kg
cibule
2 ks
špek
80 g
rozmarýn, tymián, šalvěj
1 hrst
bílé víno
4 dcl
švestkové pyré oslazené nebo povidla
2 dcl
sůl
2 špetka
mouka hladká
2 lžíce
slivovice
50 ml

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 8. 1. 2020

to bych ráda ochutnala

Odpovědět
Jasper
Jasper 18. 9. 2019

Tohle bych někdy ráda ochutnala.

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 31. 8. 2019

A kde vzít toho jelena?

Odpovědět
sun2
sun2 31. 8. 2019

To už je těžší než ho uvařit. Ale šlo by to i z jiné zvěřiny.

lemur
lemur 30. 8. 2019

Dobrý recept. Určitě je to moc dobré. Jelení kýtu jsem jednou jedla, když jsem jí vyhrála na Mysliveckém plese.

Odpovědět
sun2
sun2 30. 8. 2019

Tak to bylo stigro

Majina
Majina 29. 8. 2019

jelenie mäsko je veľmi chutné

Odpovědět
sun2
sun2 29. 8. 2019

Ano, jedno z nejlepšího, co jsem kdy jedla.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 017
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.