Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 3. 8. 2016
Líbí se mi
40 min.
Příprava
40 - 90 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
2 hrnek
Celozrnná mouka BIO pšeničná
1 hrnek
Mléko
200 ml
Droždí (21 g, polovina běžné kostky)
1/2 ks
Cukr třtinový
1 špetka
Sůl
1 lžička
CHIA semínka
2 lžíce
Vajíčko
1 ks
Kokosový olej
6 lžíce
Jogurt řeckého typu
5 lžíce
Květák (středně velký)
1/2 ks
Brokolice
1/2 ks
Vajíčka
3 ks
Pepř
1 špetka
Sůl
1 lžíce
Kukuřičná mouka
3 lžíce
Čerstvý tymián
3 ks
Petrželová nať
1 ks
Olej na smažení (kokosový)
100 ml

Je libo HAMBURGER? Zkuste domácí s květákem a brokolicí

Francis
Francis
Vloženo 3. 8. 2016
Líbí se mi
Je libo HAMBURGER? Zkuste domácí s květákem a brokolicí
40 min.
Příprava
40 - 90 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
2 hrnek
Celozrnná mouka BIO pšeničná
1 hrnek
Mléko
200 ml
Droždí (21 g, polovina běžné kostky)
1/2 ks
Cukr třtinový
1 špetka
Sůl
1 lžička
CHIA semínka
2 lžíce
Vajíčko
1 ks
Kokosový olej
6 lžíce
Jogurt řeckého typu
5 lžíce
Květák (středně velký)
1/2 ks
Brokolice
1/2 ks
Vajíčka
3 ks
Pepř
1 špetka
Sůl
1 lžíce
Kukuřičná mouka
3 lžíce
Čerstvý tymián
3 ks
Petrželová nať
1 ks
Olej na smažení (kokosový)
100 ml

Je libo HAMBURGER? Zkuste domácí s květákem a brokolicí

Čas od času mám chuť na pořádný kousek hamBURGERU. Nejlépe ve zdravé variantě a domácí výroby. Pravda, čas ke konečné konzumaci je trochu delší, než v "mekáči", ale rozhodně stojí za trpělivost.

I když je ryze zeleninový, zalíbení v něm si najdou i typičtí "masožírci". Je krásně křupavý, voňavý po květáku a brokolici a když ho dozdobíte čerstvou zeleninou... bude bez chybičky. Kdo má rád sýr, může si hamburger proložit třeba plátkem čedaru.

 

Nejprve si zadělejte domácí bulky. Potřebují čas ke kynutí a pečení.

Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 200 ml teplého mléka
  • 1/2 kostku droždí (21 g)
  • 1 KL třtinového cukru

Do teplého mléka si dejte cukr a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Ten pak nalijte do připravené směsi ostatních ingrediencí.

  • 1 hrnek celozrnné pšeničné BIO mouky
  • 2 hrnky hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 1 ČL soli
  • 2 PL CHIA semínek
  • 1 vajíčko
  • 6 PL kokosového oleje
  • 5 PL jogurtu řeckého typu (s oblibou ho přidávám do kynutých těst. Je pak mnohem více vláčnější a lahodnější)

Ze surovin zpracujte tušší těsto, které dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.

 

Mezitím si připravíte zeleninové burgery. Na jejich výrobu potřebujete:

  • 1/2 květáku
  • 1/2 brokolice
  • 3 vajíčka
  • špetku pepře dle chuti
  • 1 PL soli
  • 3 PL kukuřičné mouky
  • čerstvé bylinky (tymián, petrželová nať, pažitka, oregáno...)

Olej na smažení.

Květák a brokolici rozeberte na růžičky, řádně propláchněte vodou a dejte do pařáku nad páru na 7 minut vařit. Hotovou zeleninu nechte vychladit.

Studenou brokolici a květák vložte do robotu a rozmixujte na jemné kousky. Přendejte do mísy, vklepněte vajíčka, osolte, opepřete, přidejte bylinky a zahustěte moukou.

Na rozpálenou pánvičku s olejem vkládejte lžící bochánky. Ty pak upravte do tvaru placiček a osmažte po obou stranách do zlatova. Postačí z každé strany 2 minuty. Hotové placičky pokládejte na ubrousek, aby se do něho vsákl přebytečný tuk. Uchovejte na teplém místě.

Troubu si rozpalte na 180 °C.

Z vykynutého těsta vytvořte bulky. Přendejte na plech s pečícím papírem. Potřete vajíčkem. Můžete posypat sezamovým semínkem. Vložte do rozpálené trouby a pečte ca 30 minut.

Nechte prochladnout.

 

Ještě si připravte zdravý jogurtový DIP:

  • 5 PL jogurt řeckého typu
  • 1 cibule (středně velká)
  • 4 kyselé okurky
  • špetka pepře, soli a cukru

 

Do robotu vložte okurky, cibuli, sůl, pepř a špetku cukru. Rozkutrujte na kousky. Přendejte do misky a přidejte jogurt. Lehce promíchejte. HOTOVO. Dodá celému pokrmu správný šmrnc.

 

A JDEME DO FINÁLE!

Nakrájejte si čerstvou zeleninu: rajské jablíčko, okurku, papriku a listy salátu (ledový, hlávkový, Lollo, mangold...).

Bulku rozřízněte na dvě poloviny. Na spodní část položte plátek rajčete, list salátu, květákovo-brokolicovou placičku, pak kousek papriky. Zalijte jogurtovým dipem a dozdobte plátkem okurky a kouskem zelené petrželové natě. Přiklopte vrchní polovinou a můžete servírovat.

Dobrou chuť!

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 17. 8. 2018

mňam

Odpovědět
sipeji
sipeji 4. 8. 2016

hned bych si dala

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 4. 8. 2016

hodil by se mi k snídani Francis...jsi prostě šikulka a děkujeme za sdílení

Odpovědět
Francis
Francis 4. 8. 2016

Leni, krásné ráno! Včera jsme si ho udělaly s dcerami k obědu. Děkuji za pochvalu

Šperky SaN
Šperky SaN 3. 8. 2016

super

Odpovědět
menfreya
menfreya 3. 8. 2016

Hm,.to může být skvěle. A domácí housticky

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 959
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.