
Čas od času mám chuť na pořádný kousek hamBURGERU. Nejlépe ve zdravé variantě a domácí výroby. Pravda, čas ke konečné konzumaci je trochu delší, než v "mekáči", ale rozhodně stojí za trpělivost.
I když je ryze zeleninový, zalíbení v něm si najdou i typičtí "masožírci". Je krásně křupavý, voňavý po květáku a brokolici a když ho dozdobíte čerstvou zeleninou... bude bez chybičky. Kdo má rád sýr, může si hamburger proložit třeba plátkem čedaru.
Nejprve si zadělejte domácí bulky. Potřebují čas ke kynutí a pečení.
Na jejich přípravu budete potřebovat:
Do teplého mléka si dejte cukr a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Ten pak nalijte do připravené směsi ostatních ingrediencí.
Ze surovin zpracujte tušší těsto, které dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.
Mezitím si připravíte zeleninové burgery. Na jejich výrobu potřebujete:
Olej na smažení.
Květák a brokolici rozeberte na růžičky, řádně propláchněte vodou a dejte do pařáku nad páru na 7 minut vařit. Hotovou zeleninu nechte vychladit.
Studenou brokolici a květák vložte do robotu a rozmixujte na jemné kousky. Přendejte do mísy, vklepněte vajíčka, osolte, opepřete, přidejte bylinky a zahustěte moukou.
Na rozpálenou pánvičku s olejem vkládejte lžící bochánky. Ty pak upravte do tvaru placiček a osmažte po obou stranách do zlatova. Postačí z každé strany 2 minuty. Hotové placičky pokládejte na ubrousek, aby se do něho vsákl přebytečný tuk. Uchovejte na teplém místě.
Troubu si rozpalte na 180 °C.
Z vykynutého těsta vytvořte bulky. Přendejte na plech s pečícím papírem. Potřete vajíčkem. Můžete posypat sezamovým semínkem. Vložte do rozpálené trouby a pečte ca 30 minut.
Nechte prochladnout.
Ještě si připravte zdravý jogurtový DIP:
Do robotu vložte okurky, cibuli, sůl, pepř a špetku cukru. Rozkutrujte na kousky. Přendejte do misky a přidejte jogurt. Lehce promíchejte. HOTOVO. Dodá celému pokrmu správný šmrnc.
A JDEME DO FINÁLE!
Nakrájejte si čerstvou zeleninu: rajské jablíčko, okurku, papriku a listy salátu (ledový, hlávkový, Lollo, mangold...).
Bulku rozřízněte na dvě poloviny. Na spodní část položte plátek rajčete, list salátu, květákovo-brokolicovou placičku, pak kousek papriky. Zalijte jogurtovým dipem a dozdobte plátkem okurky a kouskem zelené petrželové natě. Přiklopte vrchní polovinou a můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
mnamka
Zaujímavý recept
vyzkouším
to jsou chutě navečer
Hodně zajímavá kombinace