Jarní špenátový quiche. Pikantní, vydatný a plný energie

Vytisknout recept
Quiche - slaný koláč v české verzi - můžete vyrobit z jakýchkoliv přebytečných ingrediencí, co vám zůstanou v ledničce a nevíte, jak s nimi naložit dál. S žádnou kombinací surovin nemůžete udělat chybu. Výtečný, chutný a neodolatelný bude pokaždé.
Pikantní nádech získá díky kousku sýru rokfór, svěžest pak špenátovými listy, vydatnost vajíčky (pokud možno domácími) a energii mu propůjčí CHIA semínka.
Upečte quiche a pozvěte rodinu či přátelé. Ohromíte je a zamilují si koláč i vás.
Co budete potřebovat?
Koláčovou formu o průměru cca 23 cm. Já osobně nejraději používám skleněnou nebo keramickou.
Ingredience na korpus:
  • Hladkou mouku nebělenou 1 a 1/2 hrnku
  • Špetku soli
  • 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů (např. Amylon)
  • 1 ks vajíčko
  • 130 g změklého másla
Do mísy prosejte mouku, osolte, přisypte kypřící prášek a promíchejte. Přidejte vajíčko s máslem a propracujte do hladkého těsta. Dejte odpočinout do ledničky dokud nevytvoříte náplň.
 
Ingredience na náplň:
  • 1 PL kokosového oleje
  • 1 hrnek bílého jogurtu řeckého typu (cca 140 g)
  • 100 g kvalitní šunky
  • 1 hrst čerstvých špenátových listů
  • 6 (domácích) vajíček
  • 1 PL nasekané petrželové nati
  • sůl a pepř dle chuti (s kořením to příliš nepřehánějte. Šunka a rokfór již slané a pikantní jsou sami o sobě)
  • 50 g sýru rokfór (nebo niva)
  • 1 PL CHIA semínek
Na posypání povrchu 2 PL slunečnicových semínek.
Na pánvičce rozehřejte olej. Orestujte špenátové listy a přidejte k nim na chvilku prohřát i šunku.
V míse smíchejte vajíčka, jogurt, sýr, petrželovou nať, CHIA a nakonec vmíchejte vychladlou špenátovo-šunkovou směs. Osolte a opepřete dle chuti.
.....................
Troubu předehřejte na 180 °C.
Vyndejte těsto z ledničky a rozválejte přímo na pečícím papíru na tenkou placku. Přeneste do formy, kde ji poupravte do požadovaného tvaru. Zalijte náplní, posypte slunečnicovými semínky a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 45 - 50 minut nebo dokud povrch krásně nezezlátne.
Nechte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť.
 
1 a 1/2hrnek - Hladká mouka nebělená
1špetka - Sůl
1lžička - Kypřící prášek bezfosfátový
1ks - Vajíčko
130g - Máslo
1ks - Náplň:
1lžíce - Kokosový olej
140g - Bílý jogurt řeckého typu
100g - Kvalitní šunka
1hrst - Špenátové čerstvé baby listy
6ks - Vajíčka
1lžíce - Petrželová nať
1špetka - Sůl, pepř
50g - Sýr rokfór (nebo niva)
1lžíce - CHIA semínka
2lžíce - Slunečnicová semínka
příprava - 20
vaření - 45-50
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account