Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu min.
Příprava
. min.
Vaření
4 porce
Ingredience
zelený hrach
500 g
zeleninový vývar
0,5 l
bobkové listy
2 ks
hladká mouka
1 lžíce
mléko
120 ml
velké stroužky česneku
2 ks
sádlo
2 lžíce
máslo
1 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
vepřové krkovice bez kosti
0,5 kg
cukr krupice
1 lžíce
sladká mletá paprika
1 lžíce
plnotučná hořčice
2 lžíce
česnek
5 stroužek
rajčatový protlak
280 g
kečup
2 lžíce
med
2 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu min.
Příprava
. min.
Vaření
4 porce
Ingredience
zelený hrach
500 g
zeleninový vývar
0,5 l
bobkové listy
2 ks
hladká mouka
1 lžíce
mléko
120 ml
velké stroužky česneku
2 ks
sádlo
2 lžíce
máslo
1 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
vepřové krkovice bez kosti
0,5 kg
cukr krupice
1 lžíce
sladká mletá paprika
1 lžíce
plnotučná hořčice
2 lžíce
česnek
5 stroužek
rajčatový protlak
280 g
kečup
2 lžíce
med
2 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.

Postup hrachová kaše:

  1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
  2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
  3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
  4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
  5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
  6. Kaši zjemněte lžící másla.

 Postup trhané vepřové:

  1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
  2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
  3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2-3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
  4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
  5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
  6. Podávejte s hrachovou kaší.

TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu min.
Příprava
. min.
Vaření
4 porce
Ingredience
zelený hrach
500 g
zeleninový vývar
0,5 l
bobkové listy
2 ks
hladká mouka
1 lžíce
mléko
120 ml
velké stroužky česneku
2 ks
sádlo
2 lžíce
máslo
1 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
vepřové krkovice bez kosti
0,5 kg
cukr krupice
1 lžíce
sladká mletá paprika
1 lžíce
plnotučná hořčice
2 lžíce
česnek
5 stroužek
rajčatový protlak
280 g
kečup
2 lžíce
med
2 lžíce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Klárii.nka
Klárii.nka 26. 5. 2020

Super

Odpovědět
Duch
Duch 20. 5. 2020

Pěkný recept

Odpovědět
gustawka
gustawka 12. 5. 2020

mnam

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 12. 5. 2020

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 9. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 932
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.