Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

CathB
CathB
Vloženo 18. 7. 2018
Líbí se mi
10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Cizrna
1,5 hrnek
Česnek
3 stroužek
Cibule
1/2 ks
Petrželka
1 špetka
Pálivá paprika
1 špetka
Sůl, pepř
1 špetka
Olej
200 ml

Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu

CathB
CathB
Vloženo 18. 7. 2018
Líbí se mi
Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu
10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Cizrna
1,5 hrnek
Česnek
3 stroužek
Cibule
1/2 ks
Petrželka
1 špetka
Pálivá paprika
1 špetka
Sůl, pepř
1 špetka
Olej
200 ml

Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu

Dnes jsem se rozhodla podělit o recept na falafel, který jsem zkoušela doma poměrně nedávno. 

Moje doména je spíš pečení, když už se ale dostanu k vaření, většinou zvolím nějaké cizokrajné jídlo. Možná proto, že české klasiky jsem se přejedla v průběhu děství a dospívání.

Koncem minulého roku jsem objevila cizrnu. Zvláště pak jsem si oblíbila hummus, který od té doby s železnou pravidelností konzumuji. Jak šel čas, začala jsem přemýšlet, jak bych cizrnu mohla do jídelníčku zakomponovat i jinak. A falafel byl zcela logickým vyústěním celého procesu.

Málokdo si to uvědomuje, ale tato potravina je velmi chutná a výživná. Zvláště ženám se pak její konzumace vřele doporučuje. 

Abych vás ale déle nenapínala, zde je ten zázrak, který určitě zachnutná i ostatním členům vaší rodiny. (Minimálně u nás doma tomu tak bylo.)

Budete potřebovat:

- 1,5 hrnku cizrny

- 2 stroužky česneku

- špetku soli a pepře

- pálivou papričku (může být čerstvá, ale postačí i sušená)

- 1/2 cibule

- trochu petrželky

- olej na smažení

Postup:

Cizrnu namočte přes noc do dostatečného množství vody. Ráno vodu slijte, oloupejte cibuli a česnek a rozmixujte. (Já se v tomto případě rozhodla cibuli nakrájet na menší kousky a přidala jsem je až poté.) Dále do směsi přidejte pálivou papriku, sůl, pepř a trochu petrželky. Můžete přidat i římský kmín, není to ale nezbytné.

Jakmile je směs hotová, do pánve nalijte vyšší vrstvu oleje a ze směsi formujte menší kuličky. Směs je trochu drobivá, musíte ji tedy dlaněmi mačkat tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní tvar. Vůbec se nemusíte bát na celou směs zatlačit silou.

Když máte hotovo, pokládejte jednotlivé kuličky do pánve a bedlivě je hlídejte. Ze začátku se mi stávalo, že při vyšším plameni se kuličky rychle přichytávaly ke dnu pánve, takže se pak při otáčení drobily. V tomto případě tedy doporučuji nižší intenzitu plamene. Hned na začátku je také dobré si tuto věc zkontrolovat přímo na kuličkách, (když se chytají, uberte). 

Jakmile jsou kuličky opečené, nechte je okapat na ubrousku.

Falafel můžete podávat třeba s pita chlebem. Já ho však podávala s vařenou rýží a jogurtovou zálivkou (bílý jogurt, sůl, pepř a trocha kopru). 

Jídlo sklidilo velké ovace i u zatvrzelých kritiků, (konkrétně padla slova, že je toto jídlo voňavé, dobré a velmi chutné).

Takže pokud hledáte nějakou alternativu k masovým pokrmům, pak určitě zkuste.

 

 

 

 

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Cizrna
1,5 hrnek
Česnek
3 stroužek
Cibule
1/2 ks
Petrželka
1 špetka
Pálivá paprika
1 špetka
Sůl, pepř
1 špetka
Olej
200 ml

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Amanda
Amanda 26. 8. 2018

Mám ráda

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 8. 8. 2018

vyskúšam

Odpovědět
hašlerka1
hašlerka1 20. 7. 2018

Nikdy jsem falafel nejedla, musím ho někdy zkusit.

Odpovědět
Glady
Glady 20. 7. 2018

super

Odpovědět
lemur
lemur 19. 7. 2018

Zajímavý recept.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 026
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení
a

Chci odebírat novinky na svůj email.