Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kahomar
Kahomar
Vloženo 24. 8. 2021
Líbí se mi
60-90 min.
Příprava
60-90 min.
Vaření
5 velkých sklenic porcí
Ingredience
cibule cca
750 g
paprika - různé druhy cca
750 g
cuketa cca
750 g
rajčata - různé druhy cca
2 kg
olej cca
2 dcl
sůl, pepř - dle chuti
kvalitní červená mletá paprika
1 lžíce
rajský protlak malý (nemusí být)
1 ks

Domácí sterilované lečo

Kahomar
Kahomar
Vloženo 24. 8. 2021
Líbí se mi
Domácí sterilované lečo
60-90 min.
Příprava
60-90 min.
Vaření
5 velkých sklenic porcí
Ingredience
cibule cca
750 g
paprika - různé druhy cca
750 g
cuketa cca
750 g
rajčata - různé druhy cca
2 kg
olej cca
2 dcl
sůl, pepř - dle chuti
kvalitní červená mletá paprika
1 lžíce
rajský protlak malý (nemusí být)
1 ks

Domácí sterilované lečo

Během posledních dní se nám doma sešly jak vlastní vypěstovaná rajčata, cukety od rodičů, papriky od manželova kolegy z práce a tak nezbylo, než koupit cibuli a schystat si na zimu pár sklenic domácího leča.

Já sama ho ráda používám buď jako základ rychlého oběda/večeře, ale hodí se i pod pečené maso (vepřové plátky, kuřecí stehna), či z něj děláváme rizoto.

Tak jdeme na to:

Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme, já preferuji spíše malé kousky a tak mi krájení zabere docela dost času. Do hlubokého kastrolu dáme olej, na něj cibuli a pomalu restujeme (tentokráte u nás v obchodě měli cibuli jen červenou a mě se nechtělo shánět jinou, tak jsem použila tu, ve výsledku je to asi úplně jedno).

Když je cibule částečně orestovaná, přidala jsem pokrájené papriky a následně cuketu. Tu jsem se naučila dávat do leča již před mnoha lety, chutná nám tak s manželem víc, papriky ve velkém množství nám žaludek těžko zpracovává. Směs přisolím, dám trošku pepře a plnou lžíci sladké mleté papriky. Přiklopím pokličkou a dusím na mírnějším "plameni".

Nejvíce práce mi asi dalo spaření, oloupání a pokrájení rajčat. Vzhledem k tomu, že lečo nemám ráda tekuté, tak rajčata před vložením do kastrolu dám do velké odkapávací mísy a přebytečnou šťávu sliji. Rajčata vložím ke zbylé zelenině a ještě asi 10 minut provařím. Když mám doma malý rajský protlak, tak ho do směsi přidám. Lečo má lepší barvu i chuť.

Následně nandám do sklenic, zavíčkuji a zavařím - na 85°C asi 25 minut. Po zavaření pak ještě sklenice postavím na víčko.

60-90 min.
Příprava
60-90 min.
Vaření
5 velkých sklenic porcí
Ingredience
cibule cca
750 g
paprika - různé druhy cca
750 g
cuketa cca
750 g
rajčata - různé druhy cca
2 kg
olej cca
2 dcl
sůl, pepř - dle chuti
kvalitní červená mletá paprika
1 lžíce
rajský protlak malý (nemusí být)
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
potkanek
potkanek 16. 9. 2021

dávala jsem cibuli a lečo mi kvasilo

Odpovědět
avatar
Petra Pecka 16. 9. 2021

Cuketa do leča by mě nenapadla...

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 15. 9. 2021

mám moc ráda

Odpovědět
konatovka
konatovka 12. 9. 2021

Tvůj recept určitě ráda vyzkouším.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 12. 9. 2021

tak snad bude chutnat

Li
Li 12. 9. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
100 232
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.