Domácí chléb
Mouku, koření a sůl smícháme v míse. Zalijeme kváskem a zaděláme. POZOR sůl nesmí přijít do přímého styku s kváskem. Dělá to neplechu.
Těsto necháme na teplém místě kynout. Kynutí regulujeme teplotou, ve které je těsto uloženo. Já si ráno těsto zadělám a dám na studené místo a těsto tam mohu nechat několik hodin a nic se mu nestane. Prostě si kyne a kyne a kyne a nepřekyne.
Vzešlé těsto dám na pomoučený vál a 3x přeložím. Vznikne mi bochánek, který dám do předem vymazané a vysypané formy. Dávám do rendlíku, ve kterém vařím knedlíky.
Bochánek potřu vodou - prostě si namočím ruce a chlebík pohladím a pak dám na 20 min. do trouby ještě trochu vzejít. A pak hodinu peču na 180 stupňů. Chce to vychytat. Každá trouba peče jinak.
Pečením tohoto chleba jsem si naběhla. Doma mi už nechtějí jíst kupovaný chléb.
Dobrou chuť. 500g - žitná chlebová mouka250g - polohrubá mouka600ml - vlažná voda1ks - kvasnice2lžíce - sůl2lžíce - kmín2lžíce - majoránka1lžička - cukrpříprava - 20vaření - 80