Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Duch
Duch
Vloženo 13. 5. 2020
Líbí se mi
20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
celé kuře
1 ks
sůl
1 lžička
mletý kmín
1 špetka
sádlo
3 lžíce
rohlíky
8 ks
mléko nebo vývar
200 ml
máslo
100 g
vejce
4 ks
sůl
1 lžička
vlašské ořechy nasekané
0,5 hrnek
česnek
2 stroužek
petržel
1 ks
anglická slanina
10 ks

Dokonalý oběd - pečené kuře s nádivkou

Duch
Duch
Vloženo 13. 5. 2020
Líbí se mi
Dokonalý oběd - pečené kuře s nádivkou
20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
celé kuře
1 ks
sůl
1 lžička
mletý kmín
1 špetka
sádlo
3 lžíce
rohlíky
8 ks
mléko nebo vývar
200 ml
máslo
100 g
vejce
4 ks
sůl
1 lžička
vlašské ořechy nasekané
0,5 hrnek
česnek
2 stroužek
petržel
1 ks
anglická slanina
10 ks

Dokonalý oběd - pečené kuře s nádivkou

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Celé kuře omyjte pod studenou tekoucí vodou, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, budou se parádně hodit na nádivku.
  2. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti asi jeden centimetr. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným, avšak jen vlažným máslem. Nalijte tuto směs na rohlíky a nechte chvíli odpočinout. Mezitím ušlehejte sníh z bílků a ze špetky soli. K namočeným rohlíkům vmíchejte ořechy, sůl, prolisovaný česnek a petržel. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a opatrně ho do směsi vmíchejte – nejlépe to jde tak, když velkou lžící nebo stěrkou podebíráte směs ode dna mísy a překládáte ji přes sníh nahoře. Touto nádivkou (nenechte se zmást konzistencí, vajíčka dokážou při pečení pojmout opravdu hodně tekutiny) naplňte část břišní dutiny, vecpěte ji pod kůži na prsou a napěchujte jí i kůži na krku. Ze zbytku udělejte válečky – když se vám nádivka lepí až na paty, namočte si ruce do studené vody, pomůže to – a omotejte je slaninou. Nemáte-li na to dost času nebo trpělivosti, vymažte máslem formu na chlebíček nebo srnčí hřbet, přemístěte do ní zbytek nádivkové hmoty a navrch rozložte všechny plátky slaniny do nějakého rytmického vzoru.
  3. Krátkým provázkem (z přírodního, nikoli umělého vlákna) k sobě svažte konce stehýnek, nejlépe to jde, když je před tím překřížíte přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru, které opeřenci zabrání vypadat poněkud odvázaně a vyzývavě. Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v masu zůstane víc šťávy. Ostatní otvory, kudy by mohla utíkat nádivka, spíchněte párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky.
  4. Připravené kuře celé zvenku potřete dvěma lžícemi sádla – nejlépe to samozřejmě jde rukou. Není-li nádivka uvnitř, přidejte do břicha jednu lžící sádla. Kuře zvenku osolte a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout křupavosti, proto solí nešetřete.
  5. Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší než samotný pták. Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy a jejich konzistence ani chuť rozhodně nebudou připomínat slisované piliny. Pokud ale v těch místech již čeká nádivka, dejte kuře rovnou prsíčky nahoru a otáčení v průběhu pečení už neprovádějte.
  6. Protože se kůže snadno přichytí k plechu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Pokud snad máte stejně jako já problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část – kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte.
  7. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190 °C. Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu.
  8. Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Zároveň odstraňte špejle nebo konce křídel a do pekáčku naopak přidejte nádivkové válečky. Po obracecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Máte-li nádivku v samostatném pekáčku, nyní přichází i její chvíle, vložte ji také do trouby.
  9. Tímto okamžikem začněte kuře každých 10–15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody. Zhruba 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Pokud se peče i s nádivkou uprostřed, přidejte 15 minut navrch. O propečenosti masa se můžete přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut.
  10. Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem. Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Pak teprve kuře libovolným způsobem nakrájejte (nasekejte, natrhejte) a případně také odeberte přebytečnou kůži.
20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
celé kuře
1 ks
sůl
1 lžička
mletý kmín
1 špetka
sádlo
3 lžíce
rohlíky
8 ks
mléko nebo vývar
200 ml
máslo
100 g
vejce
4 ks
sůl
1 lžička
vlašské ořechy nasekané
0,5 hrnek
česnek
2 stroužek
petržel
1 ks
anglická slanina
10 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
kosanka
kosanka 16. 10. 2020

Nic nového pod hvězdami

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 16. 10. 2020

mňam, mňam

Odpovědět
sipeji
sipeji 15. 10. 2020

klasika, která nikdy nezklame

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 5. 7. 2020

super

Odpovědět
Duch
Duch 27. 5. 2020

Mňam!

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 434
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.