Cuketové lečo

Vytisknout recept
Vzhledem k tomu, že cukety nyní plodí jako divé, došla tentokrát řada i na naše oblíbené lečo z nich.
Očistíme cibuli, nakrájíme jí na malé kostičky a dáme do kastrolu s troškou oleje zesklovatět. Mezitím si omyjeme cuketu, rozpůlíme a vydlabeme mechovitou část. Slupku nechávám. Nakrájíme na malé kostičky a po chvíli vložíme na cibuli. Lehce posolíme, zamícháme a necháme dusit. Pokud máme doma nějakou "zbytečnou" papriku, tak jí též očistíme, pokrájíme a přidáme k cuketě. Čas od času zeleninu promícháme a asi po 5 minutách dušení přidám k cuketám 1-2 lžičky kvalitní červené mleté papriky a lehce opepříme. Kdo má rád lečo pikantní, vloží i malou feferonku, nebo přidá i trošku pálivé papriky.
Spaříme a oloupeme rajčata. Pokrájíme na malé kousky a ještě před vložením do kastrolu je já scedím přes sítko. Nemám ráda, když je lečo tekuté. Takto odchycenou čerstvou rajčatovou šťávu si s chutí vypiji. Rajčata přidám do kastrolu, zamíchám a dusím do změknutí.
Mezitím si pokrájím na malé kostičky špekáčky, ty dám na suchou pánvičku a pomalu opeču, aby se z nich případný omastek vypekl, pokud by ho bylo hodně, tak odeberu. Nakonec na opečenou uzeninu vyklepnu 6 vajíček, přisolím a míchám do zhoustnutí.
Když je zeleninová směs hotová, přidám do kastrolu schystaná vajíčka s uzeninou a vše ještě promíchám.
No a je hotovo. Jako příloha se nám nejvíce osvědčil čerstvý tmavý chléb. Samozřejmě mohou být i vařené brambory.
1ks - velká cuketa nebo 2 menší
750g - rajčata velká vyzrálá
1-2ks - cibule dle velikosti
1-2ks - paprika (lusk) nemusí být
6ks - vejce
3-4ks - špekáčky dle velikosti
ks - olej trošku pod cibuli
2-3špetka - sůl, pepř, kvalitní červená paprika
příprava - 20
vaření - 40
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account