
Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Recept sám o sobě je výborný a jednoduchý. Základní surovinou je červená čočka. Jako všechny druhy luštěniny je i ona bohatá na bílkoviny. Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.
Mám ráda, když jsou koření ve formě semínek. Ty jsem osmahla na sucho na rozpálené pánvi, dokud se nerozvoněla. Pak jsem přesunula do hmoždíře a rozdrtila.
Pak jsem tuto směs přesunula znovu na pánev tentokrát s rozpáleným olejem a krátce zasmahnula.
Asi po minutce na prudkém ohni jsem vsypala nadrobno nakrájenou cibulku, ztlumila oheň a dala zpěnit.
Propláchla jsem čočku. Tuto část opravdu nepodceňujte. Čím víckrát čočku propláchnete bude dhál lepší. Já ji propláchla třikrát, dokud voda z ní nebyla čirá a přidala ji k cibuli s kořením.
Trochu jsem ji zasmahla. Zalila jsem ji vroucí vodou, kokosovým mlékem, osolila a dala vařit asi na 10 minut. Po uvaření jsem vmíchala nadrobno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekaný koriandr.
Takto uvařený dhal můžete jako já ozdobit jedlými květy macešky.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
krásný recept
Zaujímavý recept
super
červenou čočku ráda používám