Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evionka
evionka
Vloženo 5. 11. 2017
Líbí se mi
30 min.
Příprava
120 minut min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřové maso
600 g
mrkev
3 ks
celer
1/2 ks
petržel
3 ks
cibule
6 ks
rajčatový protlak
250 ml
víno
200 ml
šípkový džem
250 g
švestková povidla
100 g
hovězí vývar
1500 ml
cukr krystal
2 lžíce
pepř
nové koření
bobkový list
sádlo
100 g
špek
20 dkg
sůl
1 špetka

Čas lovu, čas šípkové omáčky

evionka
evionka
Vloženo 5. 11. 2017
Líbí se mi
Čas lovu, čas šípkové omáčky
30 min.
Příprava
120 minut min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřové maso
600 g
mrkev
3 ks
celer
1/2 ks
petržel
3 ks
cibule
6 ks
rajčatový protlak
250 ml
víno
200 ml
šípkový džem
250 g
švestková povidla
100 g
hovězí vývar
1500 ml
cukr krystal
2 lžíce
pepř
nové koření
bobkový list
sádlo
100 g
špek
20 dkg
sůl
1 špetka

Čas lovu, čas šípkové omáčky

Naši předkové byli moudří. Uměli držet krok s přírodou. Lovecká sezóna trvala od pozdního podzimu do půlky zimy a proto se v té době objevovala zvěřina na stole.

Proto se šípková omáčka vařila na ,,zámku" ke zvěřině, ale i v ,,podzámčí" - třeba jen s knedlíky. Výhodou této omáčky je, že se dá dělat i k jinému masu, například k vepřovému, králíčímu, ke kuřecímu. Já jsem v tomto případě zvolila vepřové.

  • Nejdříve jsem oloupala kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Tu jsem nastrouhala na jemné proužky.
  • V pekáči jsem nechala rozpustit sádlo se špekem. Přidala jsem nadrobno nakrájenou zeleninu a pomalu restovala do hněda. Zde se vyplatí nespěchat a opravdu nechat zezlátnout, protože takto připravená zelenina je základem celé omáčky. Trvalo to celkem dlouho, víc než půl hodiny.
  • Mezitím jsem si nakrájela maso na kousky asi 3x3 cm. To jsem pak přidala do vyrestované zeleniny.
  • Nechala jsem ho zatáhnout a pak dochutila solí, pepřem, cukrem, rajčotovým protlakem, povidly.
  • Samozřejmě - červené víno tomu dodá ten správný šmrnc  a divoké koření, což znamená bobkový list, celý pepř a nové koření, to tomu zase přidá divoký nádech.
  • To celé jsem podlila vývarem z kostí a vařila opět celkem dlouho, asi hodinu a půl. Prostě do té doby, než bylo maso měkké.
  • Maso jsem vyjmula a do omáčka přidala šípkový džem. Takto připravenou omáčku jsem povařila a propasírovala - a je to!

Takto připravená omáčka má pikantní sladkokyselou chuť.

Navíc vyvolá vzpomínku na film ,,Slavnosti Sněženek", kde zaznělo to slavné dilema : ,,Se šípkovou omáčkou, nebo se zelím?"

Takže za mě - se šípkovou.

30 min.
Příprava
120 minut min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřové maso
600 g
mrkev
3 ks
celer
1/2 ks
petržel
3 ks
cibule
6 ks
rajčatový protlak
250 ml
víno
200 ml
šípkový džem
250 g
švestková povidla
100 g
hovězí vývar
1500 ml
cukr krystal
2 lžíce
pepř
nové koření
bobkový list
sádlo
100 g
špek
20 dkg
sůl
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 3. 9. 2019

Jedla jsem ji jen jednou a sama si na ní ještě netroufla

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

super

Odpovědět
Granynka
Granynka 9. 11. 2017

super

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 8. 11. 2017

Vloni jsem si stěžovala, že tu není šípek, ale letos ho je opravdu hodně....máme nasušený na čaj...

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 676
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.