Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sun2
sun2
Vloženo 22. 3. 2020
Líbí se mi
30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
3 porce
Ingredience
rohlíky nebo jiné pečivo
5 ks
jablka (mohou být i meruňky nebo švestky)
2 - 3 ks
vejce
1 ks
mléko
500 ml
cukr
100 g
skořice
5 špetka
ořechy
1 hrst
tvaroh měkký
1 ks
rozinky (nejsou třeba)
1 hrst
máslo
50 g

Žemlovka

sun2
sun2
Vloženo 22. 3. 2020
Líbí se mi
Žemlovka
30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
3 porce
Ingredience
rohlíky nebo jiné pečivo
5 ks
jablka (mohou být i meruňky nebo švestky)
2 - 3 ks
vejce
1 ks
mléko
500 ml
cukr
100 g
skořice
5 špetka
ořechy
1 hrst
tvaroh měkký
1 ks
rozinky (nejsou třeba)
1 hrst
máslo
50 g

Žemlovka

Zítra je pondělí a to jsme kdysi ve školní jídelně měli sladký den, tak můžeme uvařit oblíbené jídlo našich babiček, které se dá jíst zatepla i zastudena, jako hlavní jídlo nebo moučník, k snídani, obědu i k večeři.

V naší domácnosti se tak nějak pořád hromadí rohlíky, které nikdo nechce. Obyčejně se koupí čerstvé pečivo a staršího si nikdo nevšimne. Ptáci mají radši zrní, proto přemýšlím, jak rohlíky spotřebovat. Ideální je například nádivka, kterou máme rádi a pokaždé se po ní zapráší, ale mojí favoritkou je i žemlovka. Připravuji si ji dietně, ale chutná stejně jako nedietní.

Na žemlovku potřebuji pár rohlíků nebo housek, které nakrájím na plátky. Lze využít i toustový chléb či vánočka. Trochu mléka zlehka osladím, ale není to ani třeba. Nemám ráda, když je pokrm přeslazený. Dále nastrouhám jablko, pokud se rozhodnu použít tvaroh, vyberu někdy jiné ovoce.

Měkký tvaroh osladím podle chuti, přidám žloutek, sníh z jednoho bílku, zamíchám vše dohromady a přihodím pár rozinek. Mívám je naložené v rumu, to přidá pokrmu i vůni. Pak se pouze nakrájené rohlíky namočí do mléka a začnou se skládat vrstvy do pekáčku vymazaného tukem. Střídají se vrstvy namočených rohlíků s vrstvami jablek nebo tvarohu. Jablka je třeba osladit a posypat mletou skořicí. Poslední vrstva jsou zase rohlíky, které trochu omastíme a vše zapečeme v troubě dozlatova.

Při přípravě můžete použít fantazii, vyzkoušela jsem například do tvarohu semtam lžičkou přidat trochu nugety a bylo to opravdu dobré. Je to lepší, než tučný a předražený koláček z pekárny. Žemlovka se dá vylepšit ořechy či mandlemi, nazdobit čokoládovou polevou a šlehačkou. Rázem si připadáte jako v luxusní restauraci. 

za mých mladých let nebyla žemlovka moje oblíbené jídlo, ale kouzlo dostala, když nás na střední škole učila kantorka flambovat. Povídala, že když čeká návštěvu, připraví žemlovku, pak ji při podávání polije hořícím alkoholem a je "za hvězdu". Tohle jsem zatím nezkoušela, ale byla to inspirace a proto mám vždy namočené rozinky v alkoholu. Hodí se mi do pečení a ten výluh je nejlepší likér, co znám.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
3 porce
Ingredience
rohlíky nebo jiné pečivo
5 ks
jablka (mohou být i meruňky nebo švestky)
2 - 3 ks
vejce
1 ks
mléko
500 ml
cukr
100 g
skořice
5 špetka
ořechy
1 hrst
tvaroh měkký
1 ks
rozinky (nejsou třeba)
1 hrst
máslo
50 g

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Klárii.nka
Klárii.nka 25. 5. 2020

Super

Odpovědět
Duch
Duch 20. 5. 2020

pěkný recept

Odpovědět
sun2
sun2 20. 5. 2020

Jankkas
Jankkas 9. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
avatar
Božena Brázdilová 20. 4. 2020

občas dobrá .

Odpovědět
avatar
Lenka Polášková 18. 4. 2020

tohle miluji

Odpovědět
sun2
sun2 18. 4. 2020

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 190
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.