Zahradní "párty" koláč. Lahodný, nadýchaný, s vůní po čerstvých jahodách
- 3 hrnky špaldové mouky (můžete zaměnit za hladkou cukrárenskou Z jiného těsta)
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- špetku soli
- 6 vajíček
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 180 ml (1 kelímek) rostlinné smetany
- 1 a 1/2 ks kypřícího prášku do pečiva (bez fosfátů)
- 4 cl horké vody
- 1 PL strouhané BIO citronové kůry
- 20 ks čerstvých zahradních jahod
- 3 PL strouhaného kokosu
- 4 PL drobenky
- Troubu si předehřejte na 180 °C
- Velký plech vyložte pečícím papírem (anebo vystříkejte tukem)
- Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh
- Žloutky spolu s cukrem a horkou vodou ušlehejte do husté krémové pěny
- Postupně k nim přilévejte olej. Stále šlehejte
- Zalijte smetanou a dobře promíchejte
- Přidejte citronovou kůru a sůl
- Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem
- Všechny ingredience spojte do hladkého a vláčného těsta
- Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh
- Těsto vlijte na plech
- Posypte strouhaným kokosem
- Poklaďte nakrájenými jahodami a zasypte drobenkou
- Vložte do trouby a pečte cca 35 - 40 minut