Výtečné palačinky

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 25 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 hrnek Hladká mouka
  • 3 ks Vejce
  • 1 lžíce Cukr krupice
  • 150 ml Mléko
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Jablko
  • 1 ks Limetka - kůra
  • 60 ml Olej na smažení

Instrukce

  • Výtečné podzimní palačinky
    Na téma palačinky bych mohla psát nekonečně mnoho příběhů a receptů. Své první jsem začala vyrábět ve svých třinácti letech, kdy jsem se pomalu pod vedením své úžasné babičky učila kuchařskému umění. Od té doby je vlastně vaření a pečení mou velkou vášní.
    Z tenkých, jemných placiček lze vyčarovat nekonečné množství pokrmů, podávaných jak na sladký tak i na slaný způsob. Palačinky jsou známé po celém světě. Jen se jinak jmenují a jiným způsobem se připravují. Kde vlastně vznikl jejich původ? Například ruské palačinky nesou název "blíny" a připravují se kynutím těsta. U nás jsou známé mexické tortilly, které se plní masem, zeleninou a sýrem. V Maďarsku se podávají vrstvené jako dort a i tak se krájí.
    Asi nejznámější a nejoblíbenější jsou francouzské. Již v polovině 19. století si na nich pochutnával král Edward VII. Klasické palačinky se v té době podávaly sypané cukrem a pokapané troškou citronové šťávy. Dnes se připravují s různými sladkými i slanými náplněni. Velmi oblíbené jsou s čokoládovými krémy nebo plněné kuřecím masem se zeleninou. Mohou se podávat jako předkrm nebo hlavní chod. Skvělé jsou jako zavářka do polévek.
    Jejich příprava není složitá a pokrm je téměř ihned určen k podávání. Velmi jsem si oblíbila palačinky v Turecku. Recepturu jsem vám již napsala v jednom z předešlých článků. Při cestách po severní Africe jsem měla možnost ochutnat palačinky plněné krémovým sýrem a na sladko s mandlemi polité mandlovým sirupem. O těch zase někdy příště.
    Dnes vám napíši recept na palačinky, které podávám v Česku. Jsou laděné do podzimu a tak i chutnají. I když dnes seženeme skvělé jablko po celý rok!
    Postup:
    Do misky si nasypete mouku, osolíte a přidáte cukr. Postupně ředíte mlékem. Klepnete celá vajíčka a vymícháte do hladkého krémového těsta. Na závěr přidejte nastrouhané jablíčko. Těsto promíchejte a smažte palačinky na rozpálené pánvičce.
    Servírujte potřené zavařeninou. Výtečně se hodí jemná jahodová, která nepřebije chuť jablíček v palačinkách. 
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account