Voňavý jablečný koláč (kreativní, podzimní a rozkvetlý)

Vytisknout recept

A zase ta jablka! Nekonečné variace pro dokonalost v pečení. Jablíčka lze používat v různých formách, tvarech i zpracování. Nakrájená, nastrouhaná, celá, v želé, džemu v kombinaci s jiným ovocem, tvarohem, kořením… Jsou zkrátka báječná. Jsou plodem podzimní hojnosti a sezónní nabídky. V lehkých máslových dezertech s kapkou koření jsou neodolatelná.

 
Dnešní recept je navíc bezlepkový, takže si na něm mohou pochutnat jak příznivci zdravého pečení, tak i osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách.
Tentokrát jsem využila spojení dvou mouk – pohankové a kukuřičné a vyzkoušela pro vás naprosto úžasný moučník k odpolednímu čaji, kávě anebo jen tak, k mlsání pro radost. Jablka jsem využila ve formě jablečného džemu. Fantazii se však meze nekladou. Pokud máte doma čerstvá jablíčka, použijte je.
Doba přípravy: 25 minut, doba odpočinku: 30 minut, doba pečení: 35 – 40 minut + chlazení
Co si připravíte?
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 hrnek kukuřičné mouky hladké
  • 3/4 hrnku pohankové mouky hladké
  • špetka soli
  • 1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva (bezfosfátový)
  • 1 vajíčko
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ČL strouhané limetové kůry
  • šťáva z 1/2 limety
  • 1 sklenička jablečného džemu (0,25 l)
  • Formu na pečení o průměru 21 cm
  • pečící papír
Máslo nechte krátce povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Do mísy nasypte obě mouky, osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte, aby se mouky a prášek dobře spojily. Přisypte cukr a vložte ostatní ingredience. Vypracujte rukama krásné hladké těsto. Nechte ho alespoň půl hodinky odpočívat.
Rozehřejte si troubu na 180 °C. Formu vyložte pečícím papírem.
Můj TIP: já si na pečícím papíru těsto rovnou rozválím a do formy jej přenesu a upravím. Zabráním tak případnému nežádoucímu přetržení těsta. Lépe poznám, zda je těsto dostatečně rozválené a odpovídá velikosti formy.
linecky-kureci-002
linecky-kureci-003
Z těsta oddělte 1/3. Tu budete potřebovat na „ozdobení“ povrchu koláče. Zbylé 2/3 rozválejte na tenkou placku. Přeneste do formy a upravte. Nezapomeňte nechat tak 1,5 cm vysoký okraj, aby z koláče nevytékala náplň.
Na koláč naneste jablkový džem (se skořicí a badyánem). Pokud použijete jablíčka čerstvá, upravte si je do požadované konzistence a okořeňte. Nevynechejte skořici. Ta k jablkům neodmyslitelně patří.
Povrch zaplňte vykrájenými tvary květin. Připomenete si vzpomínku na léto a probudíte v sobě kousek kreativity. No není koláč krásný?
linecky-kureci-004
Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Povrch musí získat zlatavou barvičku. Nechte vychladnout a servírujte.
linecky-kureci-006
Dobrou chuť
125g - Máslo
1hrnek - Kukuřičná mouka
3/4hrnek - Pohanková mouka
1špetka - Sůl
1/2lžička - Kypřící prášek bezfosfátový
1ks - Vajíčko
50g - Třtinový cukr
1/2ks - Limeta (kůra, šťáva)
1sklenička - Jablečný džem (nebo čerstvá jablíčka - 4 ks)
příprava - 25
vaření - 35 - 40
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account