
Dnešní recept je navíc bezlepkový, takže si na něm mohou pochutnat jak příznivci zdravého pečení, tak i osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách.
Tentokrát jsem využila spojení dvou mouk – pohankové a kukuřičné a vyzkoušela pro vás naprosto úžasný moučník k odpolednímu čaji, kávě anebo jen tak, k mlsání pro radost. Jablka jsem využila ve formě jablečného džemu. Fantazii se však meze nekladou. Pokud máte doma čerstvá jablíčka, použijte je.
Doba přípravy: 25 minut, doba odpočinku: 30 minut, doba pečení: 35 – 40 minut + chlazení
Co si připravíte?
Máslo nechte krátce povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Do mísy nasypte obě mouky, osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte, aby se mouky a prášek dobře spojily. Přisypte cukr a vložte ostatní ingredience. Vypracujte rukama krásné hladké těsto. Nechte ho alespoň půl hodinky odpočívat.
Rozehřejte si troubu na 180 °C. Formu vyložte pečícím papírem.
Můj TIP: já si na pečícím papíru těsto rovnou rozválím a do formy jej přenesu a upravím. Zabráním tak případnému nežádoucímu přetržení těsta. Lépe poznám, zda je těsto dostatečně rozválené a odpovídá velikosti formy.
Z těsta oddělte 1/3. Tu budete potřebovat na „ozdobení“ povrchu koláče. Zbylé 2/3 rozválejte na tenkou placku. Přeneste do formy a upravte. Nezapomeňte nechat tak 1,5 cm vysoký okraj, aby z koláče nevytékala náplň.
Na koláč naneste jablkový džem (se skořicí a badyánem). Pokud použijete jablíčka čerstvá, upravte si je do požadované konzistence a okořeňte. Nevynechejte skořici. Ta k jablkům neodmyslitelně patří.
Povrch zaplňte vykrájenými tvary květin. Připomenete si vzpomínku na léto a probudíte v sobě kousek kreativity. No není koláč krásný?
Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Povrch musí získat zlatavou barvičku. Nechte vychladnout a servírujte.
Dobrou chuť
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
krasny
Zaujímavý recept
super recept
vyzkouším
Super nápad vypadá perfektně