Voňavý jablečný koláč (kreativní, podzimní a rozkvetlý)
A zase ta jablka! Nekonečné variace pro dokonalost v pečení. Jablíčka lze používat v různých formách, tvarech i zpracování. Nakrájená, nastrouhaná, celá, v želé, džemu v kombinaci s jiným ovocem, tvarohem, kořením… Jsou zkrátka báječná. Jsou plodem podzimní hojnosti a sezónní nabídky. V lehkých máslových dezertech s kapkou koření jsou neodolatelná.
Dnešní recept je navíc bezlepkový, takže si na něm mohou pochutnat jak příznivci zdravého pečení, tak i osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách. Tentokrát jsem využila spojení dvou mouk – pohankové a kukuřičné a vyzkoušela pro vás naprosto úžasný moučník k odpolednímu čaji, kávě anebo jen tak, k mlsání pro radost. Jablka jsem využila ve formě jablečného džemu. Fantazii se však meze nekladou. Pokud máte doma čerstvá jablíčka, použijte je. Doba přípravy: 25 minut, doba odpočinku: 30 minut, doba pečení: 35 – 40 minut + chlazení Co si připravíte?- 1/2 kostky másla (125 g)
- 1 hrnek kukuřičné mouky hladké
- 3/4 hrnku pohankové mouky hladké
- špetka soli
- 1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva (bezfosfátový)
- 1 vajíčko
- 50 g třtinového cukru
- 1 ČL strouhané limetové kůry
- šťáva z 1/2 limety
- 1 sklenička jablečného džemu (0,25 l)
- Formu na pečení o průměru 21 cm
- pečící papír
Můj TIP: já si na pečícím papíru těsto rovnou rozválím a do formy jej přenesu a upravím. Zabráním tak případnému nežádoucímu přetržení těsta. Lépe poznám, zda je těsto dostatečně rozválené a odpovídá velikosti formy.Z těsta oddělte 1/3. Tu budete potřebovat na „ozdobení“ povrchu koláče. Zbylé 2/3 rozválejte na tenkou placku. Přeneste do formy a upravte. Nezapomeňte nechat tak 1,5 cm vysoký okraj, aby z koláče nevytékala náplň. Na koláč naneste jablkový džem (se skořicí a badyánem). Pokud použijete jablíčka čerstvá, upravte si je do požadované konzistence a okořeňte. Nevynechejte skořici. Ta k jablkům neodmyslitelně patří. Povrch zaplňte vykrájenými tvary květin. Připomenete si vzpomínku na léto a probudíte v sobě kousek kreativity. No není koláč krásný? Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Povrch musí získat zlatavou barvičku. Nechte vychladnout a servírujte. Dobrou chuť125g - Máslo1hrnek - Kukuřičná mouka3/4hrnek - Pohanková mouka1špetka - Sůl1/2lžička - Kypřící prášek bezfosfátový1ks - Vajíčko50g - Třtinový cukr1/2ks - Limeta (kůra, šťáva)1sklenička - Jablečný džem (nebo čerstvá jablíčka - 4 ks)příprava - 25vaření - 35 - 40