Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Na cca 12 kusů porcí
Ingredience
droždí 20 g
moučkový cukr 60 g
mléko 250 ml vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g a trocha na poprášení
sůl špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
ghí 1 PL lze nahradit 30 ml oleje
tuk ke smažení (ghí, olej, sádlo…)
K PODÁVÁNÍ
švestková povidla 100 g
tvaroh 200 g tvrdý, nastrouhaný či rozdrobený
smetana 250 ml ke šlehání
vanilkový cukr 1 bal

Vdolky

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
Vdolky
15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Na cca 12 kusů porcí
Ingredience
droždí 20 g
moučkový cukr 60 g
mléko 250 ml vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g a trocha na poprášení
sůl špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
ghí 1 PL lze nahradit 30 ml oleje
tuk ke smažení (ghí, olej, sádlo…)
K PODÁVÁNÍ
švestková povidla 100 g
tvaroh 200 g tvrdý, nastrouhaný či rozdrobený
smetana 250 ml ke šlehání
vanilkový cukr 1 bal

Vdolky

1Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Zpracujte na hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko). Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut. Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).

3 Do tuku na smažení rozehřátého asi na 180°C vkládejte vdolky, do nichž napřed udělejte důlek koncem rukojeti vařečky. Usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.

4 Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem. Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ji ozdobně nastříkejte navrch. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.

NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Na cca 12 kusů porcí
Ingredience
droždí 20 g
moučkový cukr 60 g
mléko 250 ml vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g a trocha na poprášení
sůl špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
ghí 1 PL lze nahradit 30 ml oleje
tuk ke smažení (ghí, olej, sádlo…)
K PODÁVÁNÍ
švestková povidla 100 g
tvaroh 200 g tvrdý, nastrouhaný či rozdrobený
smetana 250 ml ke šlehání
vanilkový cukr 1 bal

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
MikiVod
MikiVod 12. 10. 2021

už mám kilčo navíc a to jsem se zatím podívala jen na obrázek. Snědla bych jich mraky

Odpovědět
k.eva
k.eva 4. 10. 2021

Vypadají moc hezky

Odpovědět
sipeji
sipeji 3. 10. 2021

Musím se přiznat, že jsem vdolky ještě nedělala

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 1. 10. 2021

Mnaaaam

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 1. 10. 2021

Takto smažené dělávala vdolky babička i mamka. Krajově se i pečou v troubě.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 462
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.