Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 19. 12. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
celozrnná špaldová mouka BIOHARMINIE
300 g
bílá pšeničná mouka BIOHARMONIE
300 g
přírodní třtinový cukr BIOHARMONIE
100 g
máslo
120 g
žloutky
3 ks
droždí
40 g
mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
120 ml
rozinky
60 g
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
1 ks
muškátový oříšek
vlašské ořechy
50 g
mandle
sůl

Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 19. 12. 2017
Líbí se mi
Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny
20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
celozrnná špaldová mouka BIOHARMINIE
300 g
bílá pšeničná mouka BIOHARMONIE
300 g
přírodní třtinový cukr BIOHARMONIE
100 g
máslo
120 g
žloutky
3 ks
droždí
40 g
mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
120 ml
rozinky
60 g
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
1 ks
muškátový oříšek
vlašské ořechy
50 g
mandle
sůl

Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.

 

Zdroj: ProBio.cz

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
celozrnná špaldová mouka BIOHARMINIE
300 g
bílá pšeničná mouka BIOHARMONIE
300 g
přírodní třtinový cukr BIOHARMONIE
100 g
máslo
120 g
žloutky
3 ks
droždí
40 g
mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
120 ml
rozinky
60 g
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
1 ks
muškátový oříšek
vlašské ořechy
50 g
mandle
sůl

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

Výborný recept

Odpovědět
Jasper
Jasper 3. 9. 2019

Bezva recept

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 20. 8. 2018

mňam

Odpovědět
smolda3
smolda3 30. 12. 2017

Také dělám špaldovou, je skvělá

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
87 754
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.