Užijte si léto: Rybízový táč
Sezóna rybízu je v plném proudu. Vyzkoušejte drobné ovoce v kynutém koláči.
Po dlouhé době jsem se vydala na farmářské trhy a neodolala jsem košíku rybízu. A co s ním jiného dělat než můj oblíbený rybízový táč, který peče můj děda. Recept má po své mamince a tentokrát jsem se podle tohoto receptu odhodlala vyzkoušet tuto mňamku sama.
Postup:
- Všechny ingredience by měly mít pro začátek podobnou teplotu, proto máslo a vejce vytáhneme asi tak hodinu před přípravou z lednice.
- Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme vlažné mléko (sama jsem dala jen 100 ml), 2 lžíce cukru z těch 10 dkg a kvasnice (můžeme použít čerstvé nebo sušené) a necháme deset minut vzejít. Do mísy pak nasypeme mouku, změklé máslo, cukr, lžičku soli, promícháme a nakonec kvásek.
- Těsto v robotu nebo vařečkou vypracujeme. Mělo by se na konci nelepit, ale jakoby táhnout. Pokud by bylo moc tuhé, přidáme ještě mléko. Těsto necháme hodinku vykynout a pak ho mokrými rukami rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Okraje táče potřeme bílkem a pak jej celý posypeme rybízem a drobenkou (na ni smícháme mouku, cukr a máslo a rukou vypracujeme drobivou hmotu) a necháme ještě na plechu čtvrt hodinky kynout.
- Nyní už můžeme dát buchtu do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů Celsia, nejlépe na horní a dolní ohřev (z horkovzduchu je buchta hotová moc rychle a není tak jemná). Pečeme dozlatova. V mé troubě to trvalo asi 30 minut. Krájíme jakmile buchta vychladne.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
vyzkouším
Úžasný recept
mňam mňam teším sa kedy si ho spravím