Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 18. 7. 2017
Líbí se mi
20 + 4 hodiny chlazení min.
Příprava
1 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Sušenky (suché, nemáčené, hojně používám celozrnné BeBe nebo ovesné)
380 g
Máslo
120 g
Tvaroh (samostatně balený)
750 g
Smetana (použila jsem bezlepkovou)
300 ml
Studená voda
210 ml
Sáček čirého želé Dr. Oetker
1 ks
Fialkový sirup (pokud nemáte, použijte mátový, datlový nebo javorový)
4 cl
Třtinový cukr moučkový
150 g
Smetana-fix
1 ks
Vanilkový lusk
2 ks
Jedlé čerstvé květy (nebo cukrářské oplatky)
10 ks

Tvarohový dort s vůní vanilky a fialek. Jednoduchý na přípravu, rafinovaný svou chutí

Francis
Francis
Vloženo 18. 7. 2017
Líbí se mi
Tvarohový dort s vůní vanilky a fialek. Jednoduchý na přípravu, rafinovaný svou chutí
20 + 4 hodiny chlazení min.
Příprava
1 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Sušenky (suché, nemáčené, hojně používám celozrnné BeBe nebo ovesné)
380 g
Máslo
120 g
Tvaroh (samostatně balený)
750 g
Smetana (použila jsem bezlepkovou)
300 ml
Studená voda
210 ml
Sáček čirého želé Dr. Oetker
1 ks
Fialkový sirup (pokud nemáte, použijte mátový, datlový nebo javorový)
4 cl
Třtinový cukr moučkový
150 g
Smetana-fix
1 ks
Vanilkový lusk
2 ks
Jedlé čerstvé květy (nebo cukrářské oplatky)
10 ks

Tvarohový dort s vůní vanilky a fialek. Jednoduchý na přípravu, rafinovaný svou chutí

Tvarohové dezerty v létě jednoznačně vedou. Jsou osvěžující, lehké, nadýchané a hříšně lahodné. Nepečený dort s rybízem se stal favoritem nejen v mé rodině, ale i mezi přáteli. Recept na "rozkvetlou louku" v podobě krémového dortu přišel na svět z čistého nedostatku čerstvého ovoce. A mražené jsem v hlavní sezóně použít nechtěla. Rybízová sezóna na keříčkách ukončila svou plodící činnost a angrešt se mi zdál ještě příliš tvrdý s příliš kyselou chutí.

V žádném případě moučník na atraktivitě, chuti a vůni však netratí. Tvarohové těsto je ochuceno fialkovým sirupem a dvěma lusky čerstvé vanilky. Sirup lze nahradit i jinou alternativou, která je běžně k dostání na pultech obchodů. Použít můžete javorový, datlový nebo borůvkový či s brusinkami.

Připravily jste si domácí sirup s rybízem a levandulí? Pak využijte síly ovoce a sušených květů a dolaďte tvarohový krém do pravého léta.

Na korpus o průměru 26 cm si připravte:

  • 380 g sušenek (nejraději mám křupavé celozrnné - BeBe anebo ovesné. Použít můžete i cukrářské piškoty)
  • 120 g změklého másla

Sušenky vložte do mikrotenového sáčku a pomocí paličky nebo válečku je rozdrťte na hrubší strouhanku. Přesypte do mísy, přidejte máslo a důkladně prohněťte. Poté sušenkovou hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte na pár minut do ledničky ztuhnout.

 

Na přípravu krémového tvarohu budete potřebovat:

  • 3 balení tvarohu (samostatně baleného, nikoliv vaničkového. Můj osvědčený je z malé domácí mlékárny, v obchodě se poohlédněte nejlépe po Jaroměřickém)
  • 150 g (třtinového) moučkového cukru
  • 2 čerstvé vanilkové lusky
  • 300 ml smetany
  • 1 balíček Smetana-fixu
  • 1 balení dortové želatiny čiré od Dr. Oetkera
  • 4 cl fialkového sirupu
  • 210 ml studené vody na přípravu želatiny
  • pár jedlých květů, které máte k dispozici. Použít můžete i kupované zdobení

Postup:

  1. Nejprve si připravte želatinu dle návodu na sáčku. Pouze uberte množství vody vzhledem k přidanému sirupu. Obsah sáčku smíchejte se 2 PL moučkového cukru a přisypte do 210 ml studené vody. Zamíchejte. Přilijte sirup a přiveďte k varu. Mírně povařte 1 minutu. Odstavte a za občasného míchání nechte mírně vychladnout.
  2. Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovou dření. 
  3. Do smetany přisypte Smetana-fix a vyšlehejte dotuha.
  4. Prochladlou, ne však studenou, želatinu opatřně zapracovávejte po částěch do tvarohu. Spojte do hladké a krémové textury bez hrudek.
  5. Přidejte vyšlehanou smetanu a dobře zamíchejte.
  6. Tvarohovou hmotu přendejte na korpus a dejte vychladit do ledničky alespoň na 4 hodiny.

Před servírováním ozdobte čerstvými květy nebo cukrářskými květinovými oplatkami.

Tipy na letní jedlé květy, se kterými můžete kouzlit: mateřídouška vonná, květ hráchu nebo fazolu, květy šípkové růže nebo levandule.

 

 

Dobrou chuť a užívejte léto v plném proudu!

 

 

 

 

 

 

 

20 + 4 hodiny chlazení min.
Příprava
1 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Sušenky (suché, nemáčené, hojně používám celozrnné BeBe nebo ovesné)
380 g
Máslo
120 g
Tvaroh (samostatně balený)
750 g
Smetana (použila jsem bezlepkovou)
300 ml
Studená voda
210 ml
Sáček čirého želé Dr. Oetker
1 ks
Fialkový sirup (pokud nemáte, použijte mátový, datlový nebo javorový)
4 cl
Třtinový cukr moučkový
150 g
Smetana-fix
1 ks
Vanilkový lusk
2 ks
Jedlé čerstvé květy (nebo cukrářské oplatky)
10 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

vypadá to úžasně

Odpovědět
Jasper
Jasper 2. 9. 2019

Vypadá nádherně

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

super

Odpovědět
Clairest
Clairest 17. 2. 2018

Vypadá hodně chutně

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 655
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.