Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Madame Chic
vloženo 22. 1. 2019
Líbí se mi
20 min.
příprava
35-40 min.
vaření
8-10 porcí
Ingredience

Tarte aux pommes

avatar
Madame Chic
vloženo 22. 1. 2019
Líbí se mi
Tarte aux pommes
20 min.
příprava
35-40 min.
vaření
8-10 porcí
Ingredience

Tarte aux pommes

Tradiční jablečný koláč z listového těsta je nenáročný, jednoduchý a skvěle chutná.

Infredience

Listové těsto, může být kupované.

Jablka 4 kusy na jablečné pyré + 4 kusy na pokladení povrchu koláče

Máslo

Třtinový cukr

Vanilkový lusk

Mletá skořice

Postup

- koláčovou formu o průměru 24 cm  lehce vymažte máslem a vložte do ní linecké těsto. Těsto si ve formě upravte dle potřeby, okraje si zapravte. ( tento koláč můžete připravovat jak v klasické koláčové formě tak i např. ve formě na cheescake - viz.moje rady)

- 4 jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte na menší kousky.  Do kastrůlku dejte 50 ml vody a přidejte vanilku, máslo a trošku cukru - záleží na chuti jablek i na tom jestli chcete koláč sladký více nebo méně. Na nízkém plameni povařte, až budou jablka úplně rozvařená. Sejměte z plamene a jablka prošlehejte do pyré. Nechte stranou vychladnout. Troubu mezitím předehřejte na 200 stupňů.

- mezitím si můžete oloupat a rozkrojit na měsíčky zbylá jablka. Měsíčky následně rozkrájejte na tenké plátky cca 2-3 mm. (jak se Vám podaří) Tyto jablka naskládáte na pyré: okolo vnějšího okraje rozložte plátky jablek tak, aby se lehce překrývaly. Vytvořte další kruh směrem ke středu, ale v obráceném směru. Zbylé plátky jablek rozkrojte na kousky a vyplňte jimi střed koláče. Na závěr můžete lehce posypat skořicí.

- Koláč pečte v troubě asi 35-40 minut, až bude těsto i jablka upečené a lehce zabarvené. Tento proces hlídejte protože jablka rychle chytají. Poté vytáhněte a dejte schladnout, pak teprve otevřte formu.  Koláč je nejlepší ještě teplý, ale i druhý den chutná báječně.

- Na závěr můžete jen lekce pocukrovat nebo potřít vlažným rozpuštěným želé popř.  cukrovým sirupem.

Moje rady: 

Na tento koláč doporučuji rozevírací koláčovou formu, protože koláč je křehký a nelze jednoduše vyklopit. Pokud použijete klasickou koláčovou formu tak těsto naneste až po okraj. Jestli-že použije jinou formu např. dortovou nebo cheescake tak těsto naneste pouze do půlky této formy a pěkně upravte.

Pokud Vám doma chybí některé ingredince můžete lehce obměnit a řídit se selským rozumem. Pokud nemáte např. vanilkový lusk můžete přidat vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Lenulka2018 16. 2. 2019

Jednoduchý, rychlý a vynikající Děkuji!

odpovědět
avatar
TerezaZlin 13. 2. 2019

vypadá dobře

odpovědět
avatar
Tvořilka97 26. 1. 2019

Mňam...ale bojím se to vyslovit

odpovědět
avatar
hudlenka 23. 1. 2019

u nás velmi oblíbený

odpovědět
avatar
lemur 23. 1. 2019

Dobrota.

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
81 063
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.