Milujete českou klasiku? Jestliže ano, pak by neměl mezi vašimi oblíbenými moučníky chybět perník. Výjimečný je svou chutí a vůní koření, které se do těsta přidává. Obsahuje hřebíček, badyán, skořici, vanilkový lusk, zázvor a anýz. Někdy se přidává i špetka pepře. Směs, která obohacuje náš organismus blahodárnými látkami, které podporují trávení a mají prohřívací účinky.
Jeden z mnoha důvodů, proč se oblíbené perníčky připravují právě před vánocemi. Zahřejí tělo, pohladí chuťové pohárky a provoní domov.
Bílou mouku jsem nahradila špaldovou a rýžovou ve stejném poměru. Těsto má hutnější konzistenci, za to celou řadu živin a vitamínů, které tělu a duši lahodí.
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- Špetku soli
- 3 PL sušených brusinek
- 1 BIO vanilkový cukr
- 1 PL perníkového koření
- 1 vajíčko
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 PL kakaového prášku (nebo 1 PL karobu)
- 300 ml (kokosového) mléka
- 100 ml kokosového oleje
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 24 cm nebo menší pekáček vyložte pečícím papírem.
Brusinky namočte alespoň na 7 minut do teplé vody, aby změkly.
Do mísy prosejte oba druhy mouky. Osolte, přidejte kypřící prášek, perníkové koření, vanilkový a třtinový cukr s kakaovým práškem (karobem). Dobře promíchejte.
Vajíčko rozšlehejte v mléce a vlijte k sypké směsi. Přidejte olej a scezené brusinky. Všechny suroviny vymíchejte do vláčného hladkého těsta.
Těsto přendejte do připravené formy a vložte do trouby.
Pečte cca 40 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Perník nechte vychladit.
Hotový moučník můžete polít oblíbenou polevou a zasypat kokosovými lupínky.
Dobrou chuť. Užívejte odpolední rodinnou pohodu a domácí štěstí.1hrnek - Špaldová mouka 1hrnek - Rýžová mouka1ks - Kypřící prášek bez fosfátů1hrnek - Třtinový cukr2lžíce - Kakaový prášek3lžíce - Sušené brusinky1ks - BIO vanilkový cukr1ks - Vajíčko1špetka - Sůl100ml - Kokosový olej300ml - Kokosové mléko (nebo obyčejné)1lžíce - Perníkové kořenípříprava - 15vaření - 40