Špaldovo-oříšková bábovka. Moučník, který si zamiluje celá rodina

Vytisknout recept
Hledáte inspiraci pro víkendové pečení? Pak vyzkoušejte recept na tuto neuvěřitelně snadnou a přitom tak lahodně vláčnou bábovku, kterou si všichni zamilujete. Jeden z mých experimentálních kousků, který se vydařil a chutnal.
Do moučníku jsem použila špaldovou mouku, která obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Dodá tělu vitamíny A, B a E. Dále v ní naleznete draslík, hořčík, fosfor, síru, vápník a zinek. V kombinaci s lískovými oříšky tvoří dokonalou dvojici, která si navzájem podporuje své jedinečné oříškové chutě a vůně. Lískové oříšky jsou bohaté na vitamín E, biotin, kyselinu listovou a rovněž hořčík, vápník a zinek.
Co budete na bábovku potřebovat?
  • 6 ks (domácích) vajíček 
  • 1 limetu (kůru + šťávu)
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • špetku soli
  • 1 ks bezfosfátový kypřící prášek do pečiva
  • 460 g špaldové mouky
  • 150 ml kokosového oleje
  • 250 ml sójového mléka 
  • 2 PL kokosového oleje + strouhaného kokosu na vytřetí a vysypání formy
Jak postupovat?
Předehřejte si troubu na 175 °C.
Bábovkovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Odložte stranou.
Oddělte bílky od žloutků. 
Do bílků vymačkejte limetovou šťávu a vyšlehejte do tuhého sněhu.
V míse utřete žloutky s cukrem a limetovou kůrou do husté pěny. Přisypte oříšky, osolte a prosejte mouku spolu s kypřícím práškem. Promíchejte. Přilijte olej a mléko. Spojte do hustého těsta. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
 
 
Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte cca 60 minut. Než bábovku vyndáte z trouby, proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
Uvařte si dobrou kávu, pozvěte rodinu ke stolu a udělejte si báječné odpoledne. Dobrou chuť.
 
 
6ks - Vajíčka
1ks - Limeta (šťáva + strouhaná kůra)
200g - Třtinový cukr
100g - Mleté oříšky (použila jsem lískové)
1špetka - Sůl
1ks - Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
460g - Špaldová mouka
150ml - Kokosový olej
250ml - (Sójové) mléko
2lžíce - Kokosový olej + strouhaný kokos na vytření a vysypání formy
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account