Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Francis
Vloženo 15. 4. 2019
Líbí se mi
20 min.
Příprava
90+35-40 min.
Vaření
8-10 porcí
Ingredience
Špaldová mouka
650 g
Med
180 g
Mandlové mléko
200 ml
Droždí
22 g
Třtinový cukr (na podpoření kvásku)
1 lžička
Vajíčko
1 ks
Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
5 lžíce
Kokosový olej
100 ml
Sůl
1 špetka
Sušené brusinky
3 lžíce
Limeta
1 ks
Na potření vajíčko
1 ks
Plátky mandlí
2 lžíce

Špaldovo-medový velikonoční mazanec. Upečte si tradici a užívejte svátky jara ve zdraví

avatar
Francis
Vloženo 15. 4. 2019
Líbí se mi
Špaldovo-medový velikonoční mazanec. Upečte si tradici a užívejte svátky jara ve zdraví
20 min.
Příprava
90+35-40 min.
Vaření
8-10 porcí
Ingredience
Špaldová mouka
650 g
Med
180 g
Mandlové mléko
200 ml
Droždí
22 g
Třtinový cukr (na podpoření kvásku)
1 lžička
Vajíčko
1 ks
Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
5 lžíce
Kokosový olej
100 ml
Sůl
1 špetka
Sušené brusinky
3 lžíce
Limeta
1 ks
Na potření vajíčko
1 ks
Plátky mandlí
2 lžíce

Špaldovo-medový velikonoční mazanec. Upečte si tradici a užívejte svátky jara ve zdraví

Velikonoce bez tradičního bochánku, beránka a nádivky by snad ani nebyly těmi pravými svátky jara. Inspirujte se receptem na špaldovo-medový mazanec, který je zdravější a hodnotnější, než z klasické bílé mouky. Je lahodný, vláčný a voňavý po limetě, mandlích a medu.

Připravte si:

  • 650 g špaldové mouky
  • špetku soli
  • 200 ml mandlového mléka
  • 22 g droždí
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 100 ml kokosového oleje
  • 1 limetu (nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu)
  • 1 vajíčko
  • 5 PL bílého jogurtu řeckého typu
  • 180 g medu
  • 3 PL sušených brusinek (namočte je předem na 10 minut do teplé vody, aby změkly)
  • špetku soli

Na potření budete potřebovat vajíčko a 2 PL mandlových lupínků.

Jak postupovat?

Mandlové mléko ohřejte. Oslaďte třtinovým cukrem a rozdrobre do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.

Špaldovou mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte. Přidejte med, vajíčko, strouhanou limetovou kůru a šťávu, jogurt a slité brusinky. Zamíchejte. Přilijte kvásek a dobře promíchejte. Nakonec vlijte olej a vyhnětejte do hladkého těsta.

Dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.

Troubu si rozpalte na 180 °C. Plech si vyložte pečícím papírem.

Na vál nasypte trochu mouky a vypracujte na něm vykynuté těsto do úhledného bochánku. Přeneste na plech.

Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby.

 

Pečte asi 35 - 40 minut, dokud nezíská mazanec krásně zlato-hnědou barvičku. Před samotným vyndáním z trouby se ujistěte testem se špejlí. Pokud ji vytáhnete z mazance suchou a čistou, máte upečeno.

Nechte vychladnout. Před podáváním mírně poprašte cukrem. Dobrou chuť a příjemné velikonoce.

 

 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
4vladku 19. 4. 2019

ten musí chutnat

Odpovědět
avatar
evionka 19. 4. 2019

Odpovědět
avatar
Tamara 17. 4. 2019

Odpovědět
avatar
evabel 15. 4. 2019

Krása

Odpovědět
avatar
hudlenka 15. 4. 2019

Slávi, vypadá moc pěkně, my už z jiné mouky než ze špaldové (případně celozrnné, kukuřičné nebo pohankové) nepečeme

Odpovědět
avatar
Francis 16. 4. 2019

Milá Leni, děkuji. To je prima. Také používáme jen ty celozrnné, které jsou bohatší co do chuti, tak i do minerálních látek a vlákniny

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
82 951
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.