Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 2. 5. 2018
Líbí se mi
15 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Mletý mák
1/2 hrnek
Vajíčka
3 ks
Med
1 hrnek
Kypřící prášek bez fosfátů
1 ks
Sůl
1 špetka
Kokosový olej
1/2 hrnek
(Rostlinná) smetana
120 ml
Strouhaná limetková kůra
1 ks
Čerstvý červený rybíz
3/4 hrnek

Rybízový makovec. Lahodný, vláčný a plný letní nálady

Francis
Francis
Vloženo 2. 5. 2018
Líbí se mi
Rybízový makovec. Lahodný, vláčný a plný letní nálady
15 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Mletý mák
1/2 hrnek
Vajíčka
3 ks
Med
1 hrnek
Kypřící prášek bez fosfátů
1 ks
Sůl
1 špetka
Kokosový olej
1/2 hrnek
(Rostlinná) smetana
120 ml
Strouhaná limetková kůra
1 ks
Čerstvý červený rybíz
3/4 hrnek

Rybízový makovec. Lahodný, vláčný a plný letní nálady

Vyzkoušejte rybízovou nadílku schovanou ve vláčném a nadýchaném makovém těstě. Recept jako stvořený pro rychlé letní pečení. Moučník hotový během pár chvilek se zaručeným finálním úspěchem. 

Jako sladidlo jsem použila med. Buchta je ve výsledku voňavá, lehká a neuvěřitelně vláčná. 

 

Na velmi snadný hrníčkový makovec budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (pokud vám nelahodí, použijte klasickou bílou hladkou. Z jiného těsta cukrárenská je skvělá volba)
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 hrnek medu
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 vajíčka
  • špetku soli
  • 120 ml smetany
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • strouhanou kůru z 1 limetky
  • 3/4 hrnku čerstvého rybízu

Množství odpovídá formě o průměru 26 cm nebo pekáči o velikosti cca 25 x 30 cm.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Formu vyložte pečícím papírem nebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
  4. Žloutky s medem vymíchejte do husté krémové pěny. 
  5. Přilijte olej a spojte se žloutkovo-medovou směsí.
  6. Nalijte smetanu (nebo rostlinný krém) a dobře promíchejte.
  7. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a mákem.
  8. Přidejte limetkovou kůru a propracujte do hladkého těsta bez hrudek.
  9. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
  10. Těsto nalijte do formy, povrch zasypte rybízem a vložte do trouby.
  11. Pečte cca 55 - 60 minut. Záleží na velikosti použité formy. Před samotným vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
  12. Moučník nechte vychladit.

Servírujte jemně poprášené třtinovým moučkovým cukrem třeba k čaji o páté nebo jako sladkou tečku za večerní zahradní párty.

Mimo letní sezónu použijte rybíz mražený.

 

 

Testováno rodinou a přáteli!

PS: nechce se vám péci? Pak si připravte lahodný nepečený dort s rybízem a tvarohem. Den můžete nastartovat výtečným rybízovým dezertem a do zásoby si připravit fantastický sirup s rybízem a levandulí.

 

Pohodové (skoro)letní dny přeje Slávka Fran.

 

 

 

15 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Mletý mák
1/2 hrnek
Vajíčka
3 ks
Med
1 hrnek
Kypřící prášek bez fosfátů
1 ks
Sůl
1 špetka
Kokosový olej
1/2 hrnek
(Rostlinná) smetana
120 ml
Strouhaná limetková kůra
1 ks
Čerstvý červený rybíz
3/4 hrnek

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Ovace
Ovace 10. 7. 2020

Mňam

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 9. 7. 2020

super Slávi

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 9. 7. 2020

lákavé

Odpovědět
sipeji
sipeji 8. 7. 2020

super nápad

Odpovědět
lemur
lemur 8. 7. 2020

Vypadá moc hezky. A určitě je moc dobrý.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 460
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.