Rybízová bublanina s marcipánem. Snadný moučník s jedinečnou chutí a vůní
V hlavní roli rybíz! Báječné letní ovoce, které posiluje imunitu a podporuje zdraví. Obsahuje vitamín C, béčka 3 a 5 a je bohaté na vlákninu. Tělo obohacuje draslíkem, manganem, vápníkem a železem.
Nejlepší je čerstvý, ale ani v lahodných sladkých moučnících jím nepohrdejte. Svou příjemně ostrou a nakyslou chutí dodává dezertům naprosto excelentní šarm a šmrnc.
Když jsem včera ve spíži objevila kousek marcipánu, hned mi hlavou proběhl nápad, jak ho zužitkovat. V kombinaci s rybízem, který ještě stále uzrává na keříčcích naší zahrádky, vznikl recept na velmi snadnou, za to ovšem naprosto delikátní, bublaninu, jejíž recept vám právě představuji.
Otestováno rodinou a přáteli!
Na hrníčkovou rybízovou bublaninu s marcipánem budete potřebovat:
- 2 hrnky špaldové mouky (pokud vám příliš nelahodí, použijte hladkou bílou např. Z jiného těsta cukrárenskou)
- 3 vajíčka
- 3/4 hrnku (třtinového) moučkového cukru
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- cca 150 g marcipánu
- 1/2 hrnku mléka (nejraději používám rostlinné. Kokosové je naprosto skvělé)
- špetku soli
- 1 ks kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 3/4 hrnku čerstvého rybízu (v rybízové mimosezóně použijte mražený)
Množství odpovídá velikosti kulaté formy o průměru 26 cm.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kulatou formu vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho na chvilku do ledničky.
- Ze žloutků a moučkového cukru vyšlehejte hustou pěnu.
- Přilijte olej, mléko a osolte. Promíchejte.
- Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle a přisypte k tekuté směsi.
- Přimíchejte prosátkou mouku s kypřícím práškem. Spojte do hladkého těsta bez hrudek.
- Nakonec do těsta zlehka zapracujte bílkový sníh.
- Nalijte do formy, povrch zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby.
- Pečte cca 60 minut. Před smaotným vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
- Moučník nechte vychladit.
- Před podáváním poprašte povrch moučkovým cukrem a uvařte si k němu výtečnou kávu.

Dobrou chuť a příjemný prožitek z každého sousta.


Servírovat na talířku můžete i s lahodným sladkým sirupem z rybízu a levandule.
PS: nechce se vám péci? Pak vyzkoušejte nepečený rybízový dort s křupavým korpusem a jemným tvarohovým krémem.
Mějte pohodové letní dny! Slávka Fran.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
zajímavé
Zaujímavý recept
vyzkouším
vypadá úžasně
To bude dobrota .. marcipán mám ráda