Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Baculatá
Baculatá
Vloženo 4. 10. 2018
Líbí se mi
25 min.
Příprava
60 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience

Pražský koláč s pudinkovým krémem

Baculatá
Baculatá
Vloženo 4. 10. 2018
Líbí se mi
Pražský koláč s pudinkovým krémem
25 min.
Příprava
60 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience

Pražský koláč s pudinkovým krémem

Na těsto

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

250 ml majonézy

1 vejce

30 g droždí

50 g cukru krupice

1 špetka soli

150 ml mléka

1 vejce na potření

 

Na drobenku

80 g másla

100 g cukru krupice

1/2 lžičky mleté skořice

100 g hrubé mouky

 

Na krém

500 ml mléka

2 vanilkové pudinky

100 g cukru krupice

150 g másla

250 ml smetany ke šlehání

vanilkový extrakt

 

Připravte si ingredience na těsto. Ano, dává se do něj majonéza – nahrazuje tuk a část vajec. Droždí rozmíchejte s lžící cukru, asi třetinou teplého mléka a vrchovatou lžící hladké mouky a nechte deset minut vzejít. Do mísy dejte všechny zbývající ingredience (ano, i majonézu), přidejte vzešlý kvásek a rukama pět až deset minut v míse a poté na vále zadělávejte, až vznikne hladké, nelepivé těsto. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny v teple kynout (skvěle to jde v lehounce vyhřáté a vypnuté troubě). Mezitím uvařte dle návodu na obalu pudink – na dva sáčky ale použijte jen 500 ml mléka. Na povrch hotového pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho téměř úplně vychladnout. Ještě než zcela ztuhne, zašlehejte do něj změklé máslo. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu vanilkové pasty, cukru či extraktu. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlé pudinkové hmoty. Hotový krém uložte do lednice, než si připravíte zbytek. Vykynuté těsto buď rozdělte na dvě části a upečte klasické velké koláče, nebo na 12 až 16 kousků a udělejte malé koláčky, anebo jako já z poloviny těsta vyrobte jeden velký a ze zbytku šest malých. Z těsta vytvořte kuličku a rukama ji přímo na pečicím papíře roztáhněte do dva až tři centimetry vysokého kolečka. Pečete-li malé koláčky, můžete těsto vyválet a kolečka vykrájet. Připravené bochánky přikryjte utěrkou a nechte na plechu dalších dvacet minut kynout. Z másla, cukru, skořice a mouky mezitím připravte drobenku. Vykynuté koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a opravdu bohatě posypejte drobenkou. Pečte 15 až 20 minut při 170 °C dozlatova. Vychladlé koláče prokrojte a pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou naplňte pudinkovým krémem. Vizuálně hůře, ale chuťově stejně dobře poslouží i obyčejná lžička.

 

Kupovaný koláč má krém mnohem sladší, takže ho raději ochutnejte a případně doslaďte. A místo šlehačky můžete příště použít i tučný tvaroh v kostce.

25 min.
Příprava
60 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Hkohoutice
Hkohoutice 8. 10. 2020

ukusím

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 2. 7. 2020

Odpovědět
Duch
Duch 18. 5. 2020

Vyzkouším

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 12. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 760
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.