Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 16. 9. 2016
Líbí se mi
20 min.
Příprava
30 - 35 min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete vyměnit za pohankovou)
2 hrnek
Kypřící bezfosfátový prášek do perníku
1 ks
Sůl
1 špetka
Vajíčko
1 ks
Pikantní zavařenina
3 lžíce
Med
125 ml
Kokosový olej
75 ml
Kakaový prášek
2 lžíce
Mléko (používám rostlinné, v tomto případě rýžové)
150 ml
Oříšky mleté nebo ořechové máslo
50 g
Mascarpone
500 g
Med
3 lžíce
Mleté oříšky na ozdobu
50 g

Pohádkově perníkový dort. Mlsání, které chmury zahání.

Francis
Francis
Vloženo 16. 9. 2016
Líbí se mi
Pohádkově perníkový dort. Mlsání, které chmury zahání.
20 min.
Příprava
30 - 35 min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete vyměnit za pohankovou)
2 hrnek
Kypřící bezfosfátový prášek do perníku
1 ks
Sůl
1 špetka
Vajíčko
1 ks
Pikantní zavařenina
3 lžíce
Med
125 ml
Kokosový olej
75 ml
Kakaový prášek
2 lžíce
Mléko (používám rostlinné, v tomto případě rýžové)
150 ml
Oříšky mleté nebo ořechové máslo
50 g
Mascarpone
500 g
Med
3 lžíce
Mleté oříšky na ozdobu
50 g

Pohádkově perníkový dort. Mlsání, které chmury zahání.

(bez dlouhé přípravy a šlehání. Za 5 minut dáváte do trouby)

Včera jsem měla zase den, kdy jsem potřebovala svou vnitřní kreativitu přenést do té vnější. A tak jsem přijala výzvu a dala se do práce. Mám ráda vůni perníkového koření, kde se dokonale skloubí chutě badyánu, skořice, anýzu, hřebíčku a fenyklu. Intenzivní aroma všech těchto ingrediencí pospolu nejen, že provoní celý prostor, ale navodí dokonalou atmosféru pohody a klidu.

A protože jsem si oblíbila naprosto úžasný a jednoduchý Mascarpone krém, dovolila jsem si použít jej i v tomto receptu. Ó la lá, na světě je z obyčejného perníku pohádkově vypadající a luxusně chutnající moučník.

Navíc, příprava i samotné dokončování je tak jednoduché, že jej zvládne úplně každá hospodyňka.

Na perníkový korpus si připravte:

  • 400 g (2 hrnky) špaldové mouky (lze vyměnit za pohankovou)
  • 1 kypřící prášek do perníku bezfosfátový (používám značku Amylon)
  • Špetku soli
  • 1 vajíčko
  • 3 PL pikantní zavařeniny (super je rybízová)
  • 125 ml medu
  • 75 ml kokosového oleje
  • 2 PL kakaového prášku
  • 150 ml mléka (já používám rostlinné, v tomto případě jsem přidala rýžové)
  • 2 PL ořechového másla (pokud nemáte, nahraďte 50 g mletých oříšků)

Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si kulatou formu o průměru 21 – 24 cm, kterou buď vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem (jak jste zvyklé)

Do mísy nasypte mouku, přisypte kypřící prášek a promíchejte. Pak postupně přidávejte všechny ostatní ingredience, které dobře spojte v jemné krémové těsto. Příliš nešlehejte, aby se vám do těsta nedostalo moc vzduchu. Ten vytvoří během pečení v těstě velká oka.

Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do předehřáté trouby. Pečte při 180 °C cca 30 – 35 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vyndáte suchou a čistou, máte pečeno. Nechte vychladit.

 

Můj TIP: mouku si do mísy prosejte přes sítko. Krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích žmolků

Mascarpone krém:

Jednoduše, rychle a s úspěchem.

Na krém budete potřebovat 500 g Mascarpone (2 vaničky po 250 g) a 3 PL medu. Obě ingredience spojte do jemného krému.

Dort jím budete plnit zevnitř i zvenčí.

 

Vychladlý korpus rozřízněte na dvě poloviny režnou nití. Jde to krásně a bezpracně. Na spodní část natřete vrstvu krému a přiložte vrchní část. Poupravte, aby na sobě oba kusy držely.

Celý dort natřete. Nechte si asi tak 6 PL na jemné zdobení tvořítkem kolem okraje. Natřený moučník posypte mletými oříšky (nemusíte) a dejte do ledničky vychladit.

Dobrou chuť.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Hned bych ochutnala

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 20. 8. 2018

robievam

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 25. 9. 2016

dělala jsem jablkový koláč - placka, jablková náplň, zase placka....a Ty mi tu stále děláš chutě s dalšími mlskami

Odpovědět
Francis
Francis 25. 9. 2016

Leni, teď sis odpočinula na dovolené, tak hurá do kuchyně

Petra H.
Petra H. 16. 9. 2016

Ještě dotaz ke kokosovému oleji, je většinou tuhý. Takže nechat povolit, pak odměřit? Díky.

Odpovědět
Francis
Francis 16. 9. 2016

Olej povolí při teplotě nad 25 º C. Odměřuji vždycky tekutý.

Petra H.
Petra H. 16. 9. 2016

Díky za radu. Nemám s ním zkušenost do pečení.

Petra H.
Petra H. 16. 9. 2016

Supeeer, zrovna přemýšlím, co upeču Taky mám ráda mascarpone krémy. Podobně dělám mrkváč, recept je zde na webu.

Odpovědět
Francis
Francis 16. 9. 2016

Děkuji Petruško. Najdu recept a zkusím

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.