
Tak tato vynikající, přitažlivá a jedinečná pochoutka je právem nazývaná KRÁLOVSKÁ. Je tak křehká, smyslně čokoládová, plná oříšků, másla a voňavého třtinového cukru. Navíc doplněná hruškou. Kombinace sladké hrušky a ještě sladší čokolády vytváří dokonalý pár, stejně jako hustá mléčná pěna s šálkem silného espresa. Dokonce by se s trochou nadsázky mohlo říci, že je „dietní“. Neobsahuje totiž ani gram mouky.
Potěším vás. Nejen receptem samotným, který si vážně zamilujete, ale také jeho snadnou a rychlou přípravou.
Doba přípravy: 20 minut, doba pečení 50 minut.
Jdeme na to. Připraveni?
Třešnička na moučníku? Jasně. Při servírování dozdobte kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.
Postup:
Připravte si kulatou formu o průměru 21 – 24 cm a pečící papír. Dejte ho do formy a vymažte rozpuštěným máslem a vysypte třtinovým cukrem.
Troubu si předehřejte na 180°C.
Nad vodní lázeň postavte misku, do které dejte rozpustit máslo. Když je tekuté, nalamte do něj čokoládu a přidejte likér. Vytvořte hustý a jemný krém. Odložte stranou vychladit.
Od bílků oddělte žloutky. Z bílků vyšlehejte opravdu tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se třtinovým cukrem do husté žluté pěny. Do té pak postupně začněte přidávat ostatní ingredience. Nejprve nalijte hustý prochladlý krém z čokolády a másla. Opatrně vmíchejte.
K zahuštění těsta přisypte jemně mleté oříšky. Nakonec vmíchejte zlehka tuhý sníh. Promíchejte a vylijte do formy s pečícím papírem.
Hrušku oloupejte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na plátky (půlměsíčky). Ozdobte s nimi povrch těsta a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 50 minut. Pozor! Prvních 20 minut troubu NEOTVÍREJTE. Těsto by vám mohlo klesnout a finální koláč by nebyl nadýchaný.
Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vyjmete z těsta suchou a čistou, máte koláč hotový.
Nechte opravdu dobře vychladit. Je velmi křehoučký a úplně se vám bude rozplývat na jazyku. Dobrou chuť.
Můj TIP: oříšky můžete zaměnit za mandle. Naprosto skvěle chutná s mletými pistáciemi. Ty jsou sice trošku dražší, zato s hruškou a čokoládou vytvářejí skvělou trojici.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Zaujímavý recept
pěkný recept
super
Přímo k nakousnutí