Podzimní koláč plný čokolády a sladkých hrušek. Bez mouky!

Vytisknout recept
Tak tato vynikající, přitažlivá a jedinečná pochoutka je právem nazývaná KRÁLOVSKÁ. Je tak křehká, smyslně čokoládová, plná oříšků, másla a voňavého třtinového cukru. Navíc doplněná hruškou. Kombinace sladké hrušky a ještě sladší čokolády vytváří dokonalý pár, stejně jako hustá mléčná pěna s šálkem silného espresa. Dokonce by se s trochou nadsázky mohlo říci, že je „dietní“. Neobsahuje totiž ani gram mouky.
Potěším vás. Nejen receptem samotným, který si vážně zamilujete, ale také jeho snadnou a rychlou přípravou.
Doba přípravy: 20 minut, doba pečení 50 minut.
Jdeme na to. Připraveni?
  • 100 g másla (+ 2 PL másla na vymazání pečícího papíru. Ano. I papír budete vymazávat a vysypávat třtinovým cukrem. Koláč tak dostane neuvěřitelně lahodný a křupavý kabátek)
  • 100 g třtinového cukru (+ 2 PL na vysypání)
  • 100 g tmavé čokolády (nešetřete a dopřejte moučníku čokoládu opravdu s co největším podílem kakaa)
  • 2 PL citronového likéru (nemáte? Nevěste hlavu. Dejte griotku)
  • 3 vajíčka
  • 200 g mletých oříšků
  • 1 velkou sladkou hrušku
Třešnička na moučníku? Jasně. Při servírování dozdobte kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.
Postup:
Připravte si kulatou formu o průměru 21 – 24 cm a pečící papír. Dejte ho do formy a vymažte rozpuštěným máslem a vysypte třtinovým cukrem.
Troubu si předehřejte na 180°C.
Nad vodní lázeň postavte misku, do které dejte rozpustit máslo. Když je tekuté, nalamte do něj čokoládu a přidejte likér. Vytvořte hustý a jemný krém. Odložte stranou vychladit.
Od bílků oddělte žloutky. Z bílků vyšlehejte opravdu tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se třtinovým cukrem do husté žluté pěny. Do té pak postupně začněte přidávat ostatní ingredience. Nejprve nalijte hustý prochladlý krém z čokolády a másla. Opatrně vmíchejte.
K zahuštění těsta přisypte jemně mleté oříšky. Nakonec vmíchejte zlehka tuhý sníh. Promíchejte a vylijte do formy s pečícím papírem.
Hrušku oloupejte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na plátky (půlměsíčky). Ozdobte s nimi povrch těsta a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 50 minut. Pozor! Prvních 20 minut troubu NEOTVÍREJTE. Těsto by vám mohlo klesnout a finální koláč by nebyl nadýchaný.
Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vyjmete z těsta suchou a čistou, máte koláč hotový.
Nechte opravdu dobře vychladit. Je velmi křehoučký a úplně se vám bude rozplývat na jazyku. Dobrou chuť.
Můj TIP: oříšky můžete zaměnit za mandle. Naprosto skvěle chutná s mletými pistáciemi. Ty jsou sice trošku dražší, zato s hruškou a čokoládou vytvářejí skvělou trojici.
100g - Máslo
100g - Třtinový cukr
100g - Tmavá čokoláda (kvalitní alespoň 70 % kakaa)
2lžíce - Likér (použila jsem citronový, dejte klidně Amareto)
3ks - Vajíčka
200g - Mleté oříšky
1ks - Hruška
příprava - 20
vaření - 50
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account