Piškotová roláda s krémem

Vytisknout recept
Začneme tím, že si připravíme pudink. V mléce rozmícháme pudinkový prášek a přidáme cukr, já dávám asi 2 lžíce. Za stálého míchání přivedeme k varu až začne houstnout a pak ještě chvíli mícháme. Přelijeme do misky, posypeme moučkovým cukrem a přetáhneme potravinářskou fólií, díky tomu se nahoře nevytvoří škraloup. Necháme vychladnout. Naopak rozehřejeme troubu na 180 °C.
Piškot připravíme tak, že si nejprve rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Žloutky šleháme s 60 g cukru do pěny. Šleháme dlouho, vůbec se nebojíme, protože přehnat to nemůžeme. Směs krásně zesvětlá, získá krémovou konzistenci a zhoustne. Přidáme 2 lžíce horké vody a šleháme dál, dokud směs nebude úplně světlá. Bílky si vyšleháme se zbytkem cukru dotuha a přidáváme je do směsi střídavě s moukou. Už nešleháme, jen zlehka vtíráme do směsi. Velmi opatrně, jinak piškot nebude nadýchaný, ale zdrclý. Vylijeme na obdélníkový plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10–15 minut, dokud nebude upečený. Nejlíp to poznáme zapíchnutím špejle.
Teď přichází to, co je na roládě nejtěžší. Musíme ji ještě horkou svinout. Způsobů je několik, já se to naučila takhle: na čistý plech rozložím utěrku namočenou do studené vody a vyždímanou. Na ni položím čistý pečicí papír. Upečenou roládu na něj překlopím a v pruzích odlepím papír, na němž se pekla. (Nesnažte se jej sloupnout celý, piškot by se mohl potrhat.) S čistým pečicím papírem ji od kratší strany zaroluji, nakonec zabalím do vlhké utěrky a nechám vychladnout. Tak 2–3 hodinky.
Mezitím si připravíme krém. Vychladlý pudink nejdřív rozšleháme samotný, aby nebyl tak tuhý. Postupně přidáváme změklé máslo a stále šleháme. Podle chuti přidáváme cukr a pro kakaovější krém se dá přidat i práškové kakao. Množství nechám na vás. Šlehejte, dokud krém nebude krásně jemný a hladký. U krému je důležité, aby máslo mělo opravdu pokojovou teplotu. Klidně ho vyndejte z ledničky, už když děláte piškot. Jinak se krém zdrcne.
Teď vychladnutý piškot naplníme. Roládu opatrně rozmotáme. Plát potřeme marmeládou dle chuti, já jsem použila domácí meruňkovou, která je lehce nakyslá a dobře vyváží sladký čokoládový krém. Na marmeládu napatláme krém, něco si necháme na patlání navrch rolády. Nedávejte dovnitř krému moc, při rolování by mohl vytéct ven. Rolujeme opatrně, ale sebevědomě (a proto mi tahle část moc nejde). Roládu nakonec pomažeme zbytkem krému a dáme tuhnout do chladu.
Ještě zbývá poleva. Tu dělám tak, že ve vodní lázni rozpustím máslo a čokoládu. Tím pak roládu poliju a opět nechám tuhnout. Ideální je nechat ji tuhnout přes noc, aby se chutě i konzistence propojily.
 
Více receptů a recenzí kuchařek najdete na blogu www.jidlog.cz 
4ks - Vejce
120g - Moučkový cukr
2lžíce - Horká voda
120g - Hladká mouka
ks - Na náplň a polevu
1/2l - Mléko
1ks - Pudinkový prášek - čokoládový
140g - Máslo
4lžíce - Moučkový cukr
1lžíce - Kakao
100g - Hořká čokoláda
25g - Máslo
4lžíce - Marmeláda na potření - jahodová, meruňková apod.
příprava - 40 + chladnutí těsta a tuhnutí přes noc
vaření - 15
Kategorie Dezert
Uvařila MarieHajdová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account