Piškotová roláda s krémem
Domů » Piškotová roláda s krémem
Začneme tím, že si připravíme pudink. V mléce rozmícháme pudinkový prášek a přidáme cukr, já dávám asi 2 lžíce. Za stálého míchání přivedeme k varu až začne houstnout a pak ještě chvíli mícháme. Přelijeme do misky, posypeme moučkovým cukrem a přetáhneme potravinářskou fólií, díky tomu se nahoře nevytvoří škraloup. Necháme vychladnout. Naopak rozehřejeme troubu na 180 °C.
Piškot připravíme tak, že si nejprve rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Žloutky šleháme s 60 g cukru do pěny. Šleháme dlouho, vůbec se nebojíme, protože přehnat to nemůžeme. Směs krásně zesvětlá, získá krémovou konzistenci a zhoustne. Přidáme 2 lžíce horké vody a šleháme dál, dokud směs nebude úplně světlá. Bílky si vyšleháme se zbytkem cukru dotuha a přidáváme je do směsi střídavě s moukou. Už nešleháme, jen zlehka vtíráme do směsi. Velmi opatrně, jinak piškot nebude nadýchaný, ale zdrclý. Vylijeme na obdélníkový plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10–15 minut, dokud nebude upečený. Nejlíp to poznáme zapíchnutím špejle.
Teď přichází to, co je na roládě nejtěžší. Musíme ji ještě horkou svinout. Způsobů je několik, já se to naučila takhle: na čistý plech rozložím utěrku namočenou do studené vody a vyždímanou. Na ni položím čistý pečicí papír. Upečenou roládu na něj překlopím a v pruzích odlepím papír, na němž se pekla. (Nesnažte se jej sloupnout celý, piškot by se mohl potrhat.) S čistým pečicím papírem ji od kratší strany zaroluji, nakonec zabalím do vlhké utěrky a nechám vychladnout. Tak 2–3 hodinky.
Mezitím si připravíme krém. Vychladlý pudink nejdřív rozšleháme samotný, aby nebyl tak tuhý. Postupně přidáváme změklé máslo a stále šleháme. Podle chuti přidáváme cukr a pro kakaovější krém se dá přidat i práškové kakao. Množství nechám na vás. Šlehejte, dokud krém nebude krásně jemný a hladký. U krému je důležité, aby máslo mělo opravdu pokojovou teplotu. Klidně ho vyndejte z ledničky, už když děláte piškot. Jinak se krém zdrcne.
Teď vychladnutý piškot naplníme. Roládu opatrně rozmotáme. Plát potřeme marmeládou dle chuti, já jsem použila domácí meruňkovou, která je lehce nakyslá a dobře vyváží sladký čokoládový krém. Na marmeládu napatláme krém, něco si necháme na patlání navrch rolády. Nedávejte dovnitř krému moc, při rolování by mohl vytéct ven. Rolujeme opatrně, ale sebevědomě (a proto mi tahle část moc nejde). Roládu nakonec pomažeme zbytkem krému a dáme tuhnout do chladu.
Ještě zbývá poleva. Tu dělám tak, že ve vodní lázni rozpustím máslo a čokoládu. Tím pak roládu poliju a opět nechám tuhnout. Ideální je nechat ji tuhnout přes noc, aby se chutě i konzistence propojily.
Více receptů a recenzí kuchařek najdete na blogu www.jidlog.cz 4ks - Vejce120g - Moučkový cukr2lžíce - Horká voda120g - Hladká moukaks - Na náplň a polevu 1/2l - Mléko1ks - Pudinkový prášek - čokoládový140g - Máslo4lžíce - Moučkový cukr1lžíce - Kakao100g - Hořká čokoláda25g - Máslo 4lžíce - Marmeláda na potření - jahodová, meruňková apod.příprava - 40 + chladnutí těsta a tuhnutí přes nocvaření - 15
Související články
-
Vaječné smaženky
Jaroslava Korpášová||Recepty
Oblíbená pochoutka hodící se třeba i na výlet s sebou do krabičky.
-
Tvarohový sen s chia semínky
IvanaVerner||Recepty, chuťovka
Tvarohový sen s chia semínky 250 g Tvaroh200 ml Kokosové mléko2 lžíce Chia semínka2 lžíce Strouhaný kokos1 lžíce Rýžový...
-
rybízový koláč s drobenkou
NelaVávrová||Recepty
rybízový koláč s drobenkou 2 hrnky špaldové hladké mouky1 hrnek třtinového cukru3 žloutky120 g másla1/2 hrnku polotučného mléka1/2 balíčku...
-
Tvarohová pomazánka s vejcem a pažitkou
Lenka Hudečková||Recepty
Rychlý a jednoduchý recept na zdravou snídani nebo večeři.
-
Lilkový kaviár
VěraMašková||Recepty
1 Troubu předehřejte na plný výkon na nastavení gril. Lilek důkladně omyjte a vidličkou ho ze všech stran propíchejte....
-
Sváteční čokoládový likér
Zuzana Zachová||Recepty
Do hrnce nalijeme 250 ml mléka, přidáme 500 g kr. cukru a necháme ho na mírném ohni za stálého...
-
slane pecivo
JankaOndrejková||Recepty
Vsetko spolu zmiesame. Nerobime kvasok. Do mlieka dame trocha cukru a drozdie a pridame ostatne suroviny a vymiesime cesto....
-