Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 20. 7. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1 ks
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 ks
Med
3/4 hrnek
Kokosový olej
150 ml
(Rostlinné) mléko
1/2 hrnek
Vajíčka
2 ks
Sůl
1 špetka
Kakaový prášek
1 lžíce
Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1 lžička
Limetková kůra strouhaná
1 ks
Nektarinka
1 ks

Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.

Francis
Francis
Vloženo 20. 7. 2017
Líbí se mi
Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.
20 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1 ks
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 ks
Med
3/4 hrnek
Kokosový olej
150 ml
(Rostlinné) mléko
1/2 hrnek
Vajíčka
2 ks
Sůl
1 špetka
Kakaový prášek
1 lžíce
Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1 lžička
Limetková kůra strouhaná
1 ks
Nektarinka
1 ks

Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.

Receptů na obměnu perníků jsem vyzkoušela snad stovky. Tento druh moučníku miluje celá rodina a když se zeptám, co upéci na nedělní stůl, odpověď je pokaždé téměř jednoznačná: PERNÍK! Snad možná proto, že připomíná vánoční čas. Vůně badyánu, skořice a medu jsou opravdu jedinečné a sváteční.

Pravý perník by měl chutnat po směsi koření anýzu, badyánu, hřebíčku, skořici, fenyklu a muškátovém oříšku. Pokud si koření rády drtíte sami, aby bylo opravdu čerstvé a provonělo váš domov, přidejte do hmoždíře i pár kuliček nového koření a pepře. Směs získá pikantnější a ostřejší příchuť a z perníku se stane moučník s kapku vyšším levelem.

Obohatit tento vynikající dezert můžete přidáním pár kousků čerstvého ovoce. Vyzkoušela jsem snad všechny druhy, které příroda nabízí. Od typicky českých jablíček až po tropickou papáju. Určitě s žádným neuděláte chybu a pokaždé si smlsnete.

Co s jednou osamocenou nektarinkou, která už na míse měkne a volá po rychlé konzumaci? Přidejte ji do voňavého perníku!

Na domácí perník s nektarinkou o cca 10 kouskách si přichystejte:

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (používám zdravější verze, klidně zaměňte za hladkou bílou. Nejvíce se mi osvědčila Babiččina volba dortová anebo Z jiného těsta cukrárenská)
  • 1 ks pudinkového prášku (bezlepkového) s čokoládovou příchutí
  • 1 ks kypřící prášek bez fosfátů
  • špetku soli
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 PL kakaového prášku
  • 150 ml kokosového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku vlažného (rostlinného) mléka
  • 2 vajíčka
  • strouhanou kůru z 1 limetky
  • 1 nektarinku

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
  4. Žloutky v míse vyšlehejte s medem do husté pěny. 
  5. Přilijte ke směsi olej s mlékem a dobře spojte do hladké textury.
  6. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem, pudinkovým práškem a kakaem. Provoňte kořením a limetkovou kůrou a zpracujte do těsta vláčného a bez hrudek.
  7. Těsto nalijte do formy, povrch posypte nektarinkou nakrájenou na menší kousky.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 55 minut.
  9. Před vyndáním se přesvěčte, zda je perník dobře propečený špejlí. Když ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
  10. Perník nechte vychladit.
  11. Pro ještě větší požitek můžete povrch zalít bílou čokoládou.

 

Dobrou chuť a léto plné zážitků!

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

super

Odpovědět
Clairest
Clairest 17. 2. 2018

Vzledově vypadá naprosto nádherný, na mě bohužel lehce složitý

Odpovědět
Klára Hrbáčová
Klára Hrbáčová 31. 1. 2018

Velice zajímavá kombinace. Miluju pečení a ráda zkouším nové věci. Nejenom že je chutný a jednoduchý na přípravu, ale ještě k tomu krásně vypadá a není na něm co zkazit ! ♥

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 8. 8. 2017

Odpovědět
Salamandr
Salamandr 27. 7. 2017

Ten kokosový olej je tam nutný? Mám doma všechno, krom toho

Odpovědět
Francis
Francis 27. 7. 2017

Zaměňte za jiný olej nebo máslo. Kokosový olej je zdravější a také dodává moučníků Kokosové aroma a chuť. Bez použití tuku by byl perník suchý, podobný piškotu

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 946
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.