Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 20. 7. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1 ks
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 ks
Med
3/4 hrnek
Kokosový olej
150 ml
(Rostlinné) mléko
1/2 hrnek
Vajíčka
2 ks
Sůl
1 špetka
Kakaový prášek
1 lžíce
Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1 lžička
Limetková kůra strouhaná
1 ks
Nektarinka
1 ks

Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.

Francis
Francis
Vloženo 20. 7. 2017
Líbí se mi
Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.
20 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1 ks
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 ks
Med
3/4 hrnek
Kokosový olej
150 ml
(Rostlinné) mléko
1/2 hrnek
Vajíčka
2 ks
Sůl
1 špetka
Kakaový prášek
1 lžíce
Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1 lžička
Limetková kůra strouhaná
1 ks
Nektarinka
1 ks

Perníkový koláč s nektarinkou. Směs aromatického koření v medovém těstě vykouzlí v kuchyni atmosféru pohody a štěstí.

Receptů na obměnu perníků jsem vyzkoušela snad stovky. Tento druh moučníku miluje celá rodina a když se zeptám, co upéci na nedělní stůl, odpověď je pokaždé téměř jednoznačná: PERNÍK! Snad možná proto, že připomíná vánoční čas. Vůně badyánu, skořice a medu jsou opravdu jedinečné a sváteční.

Pravý perník by měl chutnat po směsi koření anýzu, badyánu, hřebíčku, skořici, fenyklu a muškátovém oříšku. Pokud si koření rády drtíte sami, aby bylo opravdu čerstvé a provonělo váš domov, přidejte do hmoždíře i pár kuliček nového koření a pepře. Směs získá pikantnější a ostřejší příchuť a z perníku se stane moučník s kapku vyšším levelem.

Obohatit tento vynikající dezert můžete přidáním pár kousků čerstvého ovoce. Vyzkoušela jsem snad všechny druhy, které příroda nabízí. Od typicky českých jablíček až po tropickou papáju. Určitě s žádným neuděláte chybu a pokaždé si smlsnete.

Co s jednou osamocenou nektarinkou, která už na míse měkne a volá po rychlé konzumaci? Přidejte ji do voňavého perníku!

Na domácí perník s nektarinkou o cca 10 kouskách si přichystejte:

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (používám zdravější verze, klidně zaměňte za hladkou bílou. Nejvíce se mi osvědčila Babiččina volba dortová anebo Z jiného těsta cukrárenská)
  • 1 ks pudinkového prášku (bezlepkového) s čokoládovou příchutí
  • 1 ks kypřící prášek bez fosfátů
  • špetku soli
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 PL kakaového prášku
  • 150 ml kokosového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku vlažného (rostlinného) mléka
  • 2 vajíčka
  • strouhanou kůru z 1 limetky
  • 1 nektarinku

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
  4. Žloutky v míse vyšlehejte s medem do husté pěny. 
  5. Přilijte ke směsi olej s mlékem a dobře spojte do hladké textury.
  6. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem, pudinkovým práškem a kakaem. Provoňte kořením a limetkovou kůrou a zpracujte do těsta vláčného a bez hrudek.
  7. Těsto nalijte do formy, povrch posypte nektarinkou nakrájenou na menší kousky.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 55 minut.
  9. Před vyndáním se přesvěčte, zda je perník dobře propečený špejlí. Když ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
  10. Perník nechte vychladit.
  11. Pro ještě větší požitek můžete povrch zalít bílou čokoládou.

 

Dobrou chuť a léto plné zážitků!

 

20 min.
Příprava
55-60 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1 a 1/2 hrnek
Pudinkový prášek (bezlepkový) s čokoládovou příchutí
1 ks
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 ks
Med
3/4 hrnek
Kokosový olej
150 ml
(Rostlinné) mléko
1/2 hrnek
Vajíčka
2 ks
Sůl
1 špetka
Kakaový prášek
1 lžíce
Směs perníkového koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
1 lžička
Limetková kůra strouhaná
1 ks
Nektarinka
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Duch
Duch 15. 5. 2020

super

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 14. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 24. 4. 2020

To musí být dobrota

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 12. 4. 2020

mňam

Odpovědět
Jasper
Jasper 2. 9. 2019

Naprosto dokonalý recept

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 982
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.