
Nejprve si připravíme ovoce - ostružiny v rendlíku svaříme s cukrem a trochou vody do hustší omáčky. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti ovoce, ale cílem je mít omáčku trošku kyselejší, ne přeslazenou. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů Celsia a plech nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
V míse vypracujeme z cukru, mouky, kypřicího prášku, jednoho vejce, změklého másla a citronové kůry křehké těsto. Pracujeme rychle a nejlépe ručně. Těsto zabalíme do fólie, či sáčku, a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
Na náplň si nejprve rozpustíme máslo a smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, cukr, vanilkový pudink a extrakt smícháme dohromady, přidáme mléčnou směs a ještě prošleháme. Náplň by měla být tekutější.
Na připravený plech či do formy vtlačíme těsto, i na okraje, a vlijeme náplň. Na ni pak pomalu nalijeme ovocnou omáčku a rukojetí lžíce kreslíme vlnovky k vytvoření mramorovaného efektu.
Pečte 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a střed se bude jen nepatrně chvět. Nechte vychladnout a pak už si jen pochutnávejte!
Tipy:
Dobrý bude i s malinami, borůvkami, jahodami nebo jejich směsí.
Místo shánění biocitronů a loupání kůry raději používám sušenou, běžně k dostání mezi sáčky s kořením.
V podstatě už nepoužívám vanilkový cukr, místo toho jsem se naučila přidávat do pečení vanilkový extrakt. Nedává se ho mnoho, 1-2 lžičky, je chuťově výraznější. Přestože nebývá nejlevnější, vydrží dlouho.
Kakao není nutné do těsta přidávat, ale budete muset použít více mouky.
Tento ostružinový koláč je vynikající. Nechte se chutnat.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Tak ten vypadá nádherně ráda vyzkouším
nádherný
Zaujímavý recept
vyzkouším