Nepečený různě kombinovatelný tvořivý dort (i raw vegan verze)

Vytisknout recept
Náš nejoblíbenější dort v celé rodině. Je možné připravit i veganskou verzi, ale my tedy tu nevegan, klasik, máme asi raději 🙂 Množství používám od oka, podle nálady, buď je dort nižší nebo vyšší, klasická dortová forma. Snad tedy tento recept ničím nepohorší a snad něčím inspiruje, nejedná se o žádný přesný návod, kdo jej čekal, tak se omlouvám, je to takové čarování v kuchyni, kde se nápadům a tvořivosti meze nekladou, a nejlepší na tom je, že není co zkazit, dort je prostě vždy vynikající 🙂
1. Na dno dávám piškoty, které lehce máčím v silném vychladlém esspressu (může být např. s rumem nebo vaječným likérem, baileys, nebo jen tak) - je pak ale třeba počítat s tím, že dort "poteče", je dobré formu předtím, než ji dáte chladit, dát na nějaký hlubší talíř, mísu. Nebo spodní piškoty nechat jen tak, a pokud budete dělat další vrstvu piškotů, tak až ty namočit (lehce! Jak se vše spojí, bude to vláčné a vlhké dost, jinak by byly rozmočené). 
1B  Alternativa k piškotům jako korpus na dně jsou rozdrcené máslové sušenky (mohou být i celozrnné bebe) polité máslem a rozmačkané prsty do těsta.
1C  Veganská alternativa korpusu již vyžaduje výkonný mixér, v kterém pomixujete např. mandle s kokosovým cukrem nebo datle a kokos nebo kešu ořechy a datle, kombinací je nespočet, veganský korpus zkrátka může být jakákoliv kombinace ořechů a něčeho sladkého (sušené ovoce, datle, kokosový cukr či sirup, agáve, jiné organické sladidlo)
 
2. Ale vraťme se ke klasické piškotové vrstvě - na ni vrstvím krém, který tvořím z plnotučného tvarohu, zakysané smetany a buď cottage / žervé sýru nebo lučiny, když chci dort tučnější a hutnější (slavnostnější?), tak přidám i mascarpone, ale to velice dobře a chutně nahradí i pomazánkové máslo, avšak nic z toho nemusí být. Kdyby byla jen zakysaná smetana, bude stále výborný! Záleží, na co máte chuť. To vše promícháme ve velké míse, můžeme přidat kvalitní vaječný žloutek od domácích slepic, pokud se dort během jednoho dne sní, ale pokud nebude, na chuti to neubere. Dále přidáváme na ochucení špetku přírodního sladidla, doporučuji kokosový cukr, který vyniká jemně karamelovou chutí, dále můžeme přidat vanilkový cukr a pravou vanilku, to doporučuji. Je možné přidat i strouhaný kokos nebo kakao, či drcené kakaové boby (efekt straciatella krému), je možné jednu vrstvu dát s jinou příchutí a další zase s jinou dle libosti. Se slazením doporučuji šetřit, jako další vrstva přijde ovoce, piškoty či jiná varianta korpusu je také sladká dost, krém by měl být svěží, lehký, ne vyloženě sladký.
Vegan verze krému: opět můžeme různě mixovat následující ingredience v různých poměrech a kombinacích: zralé avokádo, banán, předem namočené kešu ořechy (či jiné předem namočené ořechy, ale kešu utváří nejjemnější krém, smetanové chuti), kokosový olej, rozpuštěné kakaové máslo. Krém je možné rovnou pomixovat i s částí ovoce, čímž odpadají další kroky a přichází na řadu pouze zdobení. U vegan raw dortu je vhodné utvořit pouze jednu vrstvu korpusu a jednu vrstvu krému. Byť se jedná o nejzdravější variantu mlsání, stále je třeba mít na paměti, že spousta ořechů a kokos. oleje / kakaového másla je pro organismus těžší na trávení, byť jej také velice vyživí, nasytí a zároveň se nemusíme bát, že bychom přibírali. Ale raw dort stačí mnohem menší, neznalí mohou být překvapení, jak je plně nasytí a jejich chuťové buňky uspokojí maličký kousíček takového dortíku.


3. Přichází na řadu ovoce všeho druhu, je možné pokládat jako první na korpus a poté až krém, avšak poté může být dort ještě více promočený. Ovoce je v létě ideální čerstvé, sezónní, může však být i z konzervy či rozmražené. Pokud hodně spěchám, navrstvím jednu vrstvu korpusu a krém rovnou promixuji např. s kousky mandarinek z konzervy, to je výborná varianta, byť méně zdravá, navrch už jen dozdobení. Jinak pokládám kolečka banánů, jahod, borůvek, je vhodné i hroznové víno, pokud konzumenty nepohorší zrníčka, kousky broskví, meruněk, maliny (opět zrníčka), mango, rybíz (samotný však může být hodně kyselý). 

4.Opět je možné vrstvit piškoty či rozdrobit kousky sušenek (již bych nepolévala máslem) a na ně opět krém a na něj ovoce. Je možné druhou vrstvu piškotů/ sušenek vynechat a dát pouze zbytek krému, případně krému dát odlišnou příchuť – např. první vrstva je kakaová, druhá bílá s kousky kokosu či kousky čokolády / rozdrcených kakaových bobů.
5.V tomto stádiu bych dala dort do lednice chladit na několik hodin, ideálně přes noc.
6. Zdobení: Na závěr pokládáme ovoce tak, aby byl zachován i estetický dojem.. zdobíme např. stylem mandaly, od středu směrem ven, nebo naopak utváříme zdánlivě nesouměrnou horu ovoce, dozdobujeme květy ze zahrady (vyhněte se jedovatým! Nejvhodnější jsou samozřejmě jedlé květy). Pokud není čas, zdobíme rovnou a poté vkládáme do lednice chladit na pár hodin, mělo by vše vydržet pěkně čerstvé, ovoce, které má tendenci hnědnout, můžeme pokapat citrónem
7.Necháváme si chutnat 🙂
Malá poznámka na závěr: Na fotce jsem dělala dvoupatrový dort tak, že jsem udělala jeden dort do větší formy a druhý do menší dortové formy a po vychlazení jsem je opatrně naskládala na sebe.. byl to trochu risk, ale povedlo se, nepropadly se. Až poté jsem dozdobila vším možným.




dle formyhrst - piškoty / máslové sušenky / datle a ořechy
3hrnek - zakysaná smetana / avokádo a /nebo kešu a kokosový olej nebo kakaové máslo
2ks - lučina/ mascarpone / cottage či žervé sýr / pomazánkové máslo
dle libostihrst - ovoce dle libosti (jedlé květy na dozdobení, máta..)
dle libostišpetka - citrón, vanilka, kokosový cukr, kakao, kakaové boby
1ks - žloutek do krému je možný, ne nutný
1hrst - fantazii se meze nekladou
příprava - 30-60
vaření - 0
Kategorie Dezert
Uvařila KristinJanošíková Brokešová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account