Nedělní piškotový dort – recept na sladké pohlazení

Vytisknout recept
Ne, že by klasický piškotový dort s čerstvými jahodami a šlehačkou nebyl výborný, to opravdu je! Ale jen v létě, kdy jahodová sezóna vrcholí, nikoliv teď, kdy sice jahody seženete prakticky kdekoliv, ale s chutí a vůní čerstvě utržených, nemají nic společného.
Rozhodla jsem se tedy přinést kousek toho léta na náš nedělní stůl, a to ve formě vanilkového piškotu promazaného mamky třešňovou zavařeninou. Aby výsledný dort nebyl „dusivý“ (dusivé buchty u nás doma nefrčí), naplnila jsem jej šlehačkovo-tvarohovým krémem. Rozkrojený korpus jsem pro vůni pokapala ještě troškou Amaretta. Co vám budu vyprávět, dort se u nás na stole moc dlouho neohřál. 

Jak na to?

1. Troubu rozpálím na 180 stupňů. Otevírací dortovou formu si vymažu máslem.
♥ Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím formu vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.
2. Do mísy si odvážím změklé máslo i cukr a pořádně promixuji (alespoň 5 minut). Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vždy těsto opět promixuji.
♥  Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂
3. Zvlášť si do jiné mísy proseju mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Moučnou směs přisypu do těsta a promixuji na malé otáčky.
4. Nakonec do těsta přidám vanilkový extrakt, mléko a zapracuji obojí do těsta.
5. Těsto přendám stěrkou do formy a uhladím. Peču v předehřáté troubě cca 25 minut.
♥ Výsledné těsto je spíše hutnější, tak se s ním nepracuje úplně dobře, ale vy to zvládnete. 😀 Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové – po vytažení bude špejle suchá.
6. Mezitím si připravím krém. Šlehačku ušlehám (co taky jiného?), poté přidám tvaroh, moučkový cukr, agáve, vanilkový extrakt a zlehka promíchám.
7. Vychladlý korpus rozříznu napůl. Spodní část pokapu Amarettem, pomažu oblíbenou marmeládou a nakonec navrstvím šlehačkovo-tvarohový krém. Přiklopím vrchní částí korpusu, posypu moučkovým cukrem a podávám
♥ Já jsem použila mamky třešňovou marmeládu z letošního léta, ve které jsou celé kousky třešní. Použít ale můžete jakoukoliv oblíbenou marmeládu.
 
195g - cukr krupice
195g - změklé máslo
3ks - vejce (větší)
195g - hladká mouka
1,5lžička - kypřící prášek
1/4lžička - sůl
1lžička - vanilkový extrakt
2lžíce - plnotučné mléko
200g - KRÉM: vychlazená šlehačka
250g - KRÉM: plnotučný tvaroh ve vaničce
2lžíce - KRÉM: moučkový cukr
1lžíce - KRÉM: agáve sirup
1lžička - KRÉM: vanilkový extrakt
2lžička - KRÉM: Ameretto
200-300g - domácí ovocná zavařenina
2-3lžíce - moučkový cukr na posypání
příprava - 30
vaření - 25
Kategorie Dezert
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account