avatar
ByMaki
vloženo 15. 4. 2018
Líbí se mi
30 min.
příprava
25 min.
vaření
1 porce
Ingredience
cukr krupice
195 g
změklé máslo
195 g
vejce (větší)
3 ks
hladká mouka
195 g
kypřící prášek
1,5 lžička
sůl
1/4 lžička
vanilkový extrakt
1 lžička
plnotučné mléko
2 lžíce
KRÉM: vychlazená šlehačka
200 g
KRÉM: plnotučný tvaroh ve vaničce
250 g
KRÉM: moučkový cukr
2 lžíce
KRÉM: agáve sirup
1 lžíce
KRÉM: vanilkový extrakt
1 lžička
KRÉM: Ameretto
2 lžička
domácí ovocná zavařenina
200-300 g
moučkový cukr na posypání
2-3 lžíce
image

Nedělní piškotový dort – recept na sladké pohlazení

Ne, že by klasický piškotový dort s čerstvými jahodami a šlehačkou nebyl výborný, to opravdu je! Ale jen v létě, kdy jahodová sezóna vrcholí, nikoliv teď, kdy sice jahody seženete prakticky kdekoliv, ale s chutí a vůní čerstvě utržených, nemají nic společného.

Rozhodla jsem se tedy přinést kousek toho léta na náš nedělní stůl, a to ve formě vanilkového piškotu promazaného mamky třešňovou zavařeninou. Aby výsledný dort nebyl „dusivý“ (dusivé buchty u nás doma nefrčí), naplnila jsem jej šlehačkovo-tvarohovým krémem. Rozkrojený korpus jsem pro vůni pokapala ještě troškou Amaretta. Co vám budu vyprávět, dort se u nás na stole moc dlouho neohřál. 

Jak na to?

1. Troubu rozpálím na 180 stupňů. Otevírací dortovou formu si vymažu máslem.
♥ Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím formu vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.

2. Do mísy si odvážím změklé máslo i cukr a pořádně promixuji (alespoň 5 minut). Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vždy těsto opět promixuji.
♥  Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 

3. Zvlášť si do jiné mísy proseju mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Moučnou směs přisypu do těsta a promixuji na malé otáčky.

4. Nakonec do těsta přidám vanilkový extrakt, mléko a zapracuji obojí do těsta.

5. Těsto přendám stěrkou do formy a uhladím. Peču v předehřáté troubě cca 25 minut.
♥ Výsledné těsto je spíše hutnější, tak se s ním nepracuje úplně dobře, ale vy to zvládnete.  Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové – po vytažení bude špejle suchá.

6. Mezitím si připravím krém. Šlehačku ušlehám (co taky jiného?), poté přidám tvaroh, moučkový cukr, agáve, vanilkový extrakt a zlehka promíchám.

7. Vychladlý korpus rozříznu napůl. Spodní část pokapu Amarettem, pomažu oblíbenou marmeládou a nakonec navrstvím šlehačkovo-tvarohový krém. Přiklopím vrchní částí korpusu, posypu moučkovým cukrem a podávám
♥ Já jsem použila mamky třešňovou marmeládu z letošního léta, ve které jsou celé kousky třešní. Použít ale můžete jakoukoliv oblíbenou marmeládu.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Věra Zelenková 11. 5. 2018

Zítra vyzkouším

odpovědět
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
megan1 23. 4. 2018

odpovědět
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
evionka 18. 4. 2018

odpovědět
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Clairest 17. 4. 2018

Vypadá skvěle

odpovědět
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Zdeňa Slimáčková 17. 4. 2018

To bude dobrota

odpovědět
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
66 050
registrovaných inspirativních žen
2 856
testovaných produktů
107 416
vložených hodnocení