Tento jednoduchý, voňavý a neskutečně lahodný podzimní dezert zvládnete během pár okamžiků. Můžete si ho upéci jen tak, pro chvíle pohody anebo k slavnostnější příležitosti. Ať tak či onak, úspěch vás nemine. Sami uvidíte, jak rychle zmizí ze servírovacího tácu.
Teď na podzim jsou skvělou volbou a příležitostí využít plody, které nám toto období samo nabízí. Čerstvá voňavá jablíčka a křupavé hrušky jsou tím pravým dodavatelem potřebné vlákniny, vitamínů a minerálů.
Co budete potřebovat na 8 – 10 kousků? (Počet závisí na velikosti vašich „muffin formiček“ a papírových košíčků)
- 4 vajíčka
- Šťávu z ½ citronu
- Špetku soli (obvykle dávám ½ mocca lžičky)
- 100 g medu
- 5 PL kokosového oleje
- 100 ml smetany
- 200 g hladké mouky (Babiččina volba dortová, nebo používám hladkou špaldovou)
- 2 ČL kypřícího prášku bez fosfátů (např. Amylon)
Na krém si připravte:
- 250 g Mascarpone
- 50 ml medu
Na ozdobu jablíčko a hrušku a ½ sáčku želatiny
Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si formu na muffiny nebo silikonové formičky.
Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu společně se šťávou z ½ citronu. Dejte stranou.
Žloutky v míse utřete do hladkého nadýchaného krému společně s medem. Musí vám vzniknout hmota připomínající pěnu. Do té přilijte olej, smetanu a promíchejte.
Kypřící prášek a sůl promíchejte s moukou a přisypte ke směsi. Dobře promíchejte do hladka. Nesmíte mít v těstě žádné hrudky.
Nakonec vlijte tuhý bílkový sníh. Opatrně zapracujte a naplňte připravené formičky nebo papírové košíčky ve formě. Těsto nalévejte vždy do 2/3 formičky. Krásně vyskočí a celý košíček pak vyplní.
Vložte do trouby na 25 – 30 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Muffiny nechte zcela vychladnout.
Mezitím si připravte ovocné zdobení. Jablíčko a hrušku nakrájejte na požadované tvary. Želatinu připravte dle návodu na sáčku. Postačí vám ½ prášku.
Na talíř si položte kousek pečícího papíru, kam budete namočené kousky odkládat k zaschnutí. Každý kousek pak vykoupejte v želatině a odložte na talíř. Nechte vychladnout a zaschnout. Ovoce zůstane čerstvé a nebude tmavnout.
Mascarpone si vyklopte do misky, přidejte med a dobře promíchejte. Naplňte zdobící sáček a můžete začít aranžovat.
Na každou muffinu nastříkejte krém a nazdobte připravenými kousky ovoce. Dejte na chvilku do ledničky. Můžete servírovat.
Dobrou chuť!4ks - Vajíčka1/2ks - Šťáva z citronu1špetka - Sůl100g - Med5lžíce - Kokosový olej100ml - Smetana200g - Hladká mouka (Babiččina volba na dortová těsta)2lžička - Kypřící prášek bez fosfátů250g - Mascarpone50g - Med1/2ks - Želatina1ks - Jablíčko, hruškapříprava - 20vaření - 25 - 30