Makovec s citronovou polevou
Tohle je česká verze receptu na makovec, který jsem zveřejnila na svém blogu www.cooklikeczechs.com - moje nové hobby v době kovidové, psaní českých receptů v anglickém jazyce.
Pokud byste nevěděli, Česko patří mezi největší producenty máku na celém širém světě. Zatímco v českých kuchyních je mák běžnou surovinou, v zahraničí bývá problém ho sehnat.
Makovec s citronovou polevou podle tohoto receptu je opravdu jednoduchý, navíc do hodiny hotový.
Než začneme péct, připravíme si k ruce všechny suroviny, vymažeme plech o vel. cca 26 * 35 cm s vyšším okrajem a vysypeme ho moukou, aby se těsto nepřichytlo.
Troubu předehřejeme na 170 °C a jdeme na to!
Makovec
- V míse vyšleháme vejce, krupicový cukr a slunečnicový olej. Na pomoc si vezmeme elektrický mixér.
- Smícháme mouku, prášek do pečiva a mletý mák. Přidáme k vyšlehanému vejci, přilijeme mléko a vše promícháme.
- Hotovou směs na makovec vylijeme na připravený plech a dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
- Makovec vyndáme a necháme chladnout. Mezitím si připravíme citronovou polevu.
Citronová poleva
- V misce vymícháme moučkový cukr s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Pokud je poleva příliš řídká, přidáme moučkový cukr. Pokud je naopak příliš hustá, zakápneme několika kapkami citronové šťávy navíc.
- Citronovou polevu rozetřeme na povrchu ještě teplého makovce a uhladíme.
Makovec necháme zcela vychladnout, krájíme na řezy a podáváme.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
jo, v zahraničí je mnohdy zakázaný
mák mám ráda
Makovec vyzerá chutne!!
makovec dělávám, máme ho rádi