Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

JednaPetra
JednaPetra
Vloženo 12. 2. 2021
Líbí se mi
15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience
mletý mák
130 g
krupicový cukr
200 g
vejce
1 ks
hladká mouka
220 g
prášek do pečiva
1 ks
mléko
300 ml
slunečnicový olej
50 ml
šťáva z citronu
60 ml
moučkový cukr
200 g

Makovec s citronovou polevou

JednaPetra
JednaPetra
Vloženo 12. 2. 2021
Líbí se mi
Makovec s citronovou polevou
15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience
mletý mák
130 g
krupicový cukr
200 g
vejce
1 ks
hladká mouka
220 g
prášek do pečiva
1 ks
mléko
300 ml
slunečnicový olej
50 ml
šťáva z citronu
60 ml
moučkový cukr
200 g

Makovec s citronovou polevou

Tohle je česká verze receptu na makovec, který jsem zveřejnila na svém blogu www.cooklikeczechs.com - moje nové hobby v době kovidové, psaní českých receptů v anglickém jazyce.

Pokud byste nevěděli, Česko patří mezi největší producenty máku na celém širém světě. Zatímco v českých kuchyních je mák běžnou surovinou, v zahraničí bývá problém ho sehnat.

Makovec s citronovou polevou podle tohoto receptu je opravdu jednoduchý, navíc do hodiny hotový.

Než začneme péct, připravíme si k ruce všechny suroviny, vymažeme plech o vel. cca 26 * 35 cm s vyšším okrajem a vysypeme ho moukou, aby se těsto nepřichytlo. 

Troubu předehřejeme na 170 °C a jdeme na to!

Makovec

  1. V míse vyšleháme vejce, krupicový cukr a slunečnicový olej. Na pomoc si vezmeme elektrický mixér.
  2. Smícháme mouku, prášek do pečiva a mletý mák. Přidáme k vyšlehanému vejci, přilijeme mléko a vše promícháme.
  3. Hotovou směs na makovec vylijeme na připravený plech a dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
  4. Makovec vyndáme a necháme chladnout. Mezitím si připravíme citronovou polevu. 

Citronová poleva

  1. V misce vymícháme moučkový cukr s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Pokud je poleva příliš řídká, přidáme moučkový cukr. Pokud je naopak příliš hustá, zakápneme několika kapkami citronové šťávy navíc.
  2. Citronovou polevu rozetřeme na povrchu ještě teplého makovce a uhladíme.

Makovec necháme zcela vychladnout, krájíme na řezy a podáváme. 

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
16 porcí
Ingredience
mletý mák
130 g
krupicový cukr
200 g
vejce
1 ks
hladká mouka
220 g
prášek do pečiva
1 ks
mléko
300 ml
slunečnicový olej
50 ml
šťáva z citronu
60 ml
moučkový cukr
200 g

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jana Siff Srami
Jana Siff Srami 6. 3. 2021

jo, v zahraničí je mnohdy zakázaný

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 25. 2. 2021

mák mám ráda

Odpovědět
Majina
Majina 19. 2. 2021

Makovec vyzerá chutne!!

Odpovědět
Charlota
Charlota 16. 2. 2021

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 16. 2. 2021

makovec dělávám, máme ho rádi

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
94 823
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.