Makovec

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 29 minutes
Uvařila MarieHajdová

Ingredience

  • 300 g Hladká mouka
  • 150 g Cukr
  • 250 ml Mák
  • 250 ml Mléko
  • 10 g Máslo
  • 1 ks Prášek do pečiva
  • Citronová kůra

Instrukce

  • Zkuste si upéct makovec. Nezabere moc času a určitě uspějete! Zdobení se meze nekladou. A navíc: mák je zdrojem vápníku, tak neváhejte.
    Nejprve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (bude se lépe zapracovávat do těsta). Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů Celsia, menší plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 
    Mouku, cukr, mák, prášek do pečiva a citronovou kůru promícháme v misce, střídavě přiléváme máslo a mléko. Těsto by mělo být trochu tužší, ale pokud se nedá skoro míchat, přidáme trochu mléka. 
    Nalijeme do připraveného plechu, urovnáme povrch a pečeme cca 20-30 minut, zkoušíme špejlí; hotovo je, když špejle vyjde z těsta suchá. Necháme trochu vychladnout a vyklopíme z plechu (např. pomocí většího prkýnka).
    Zdobení:
    Zdobení se meze nekladou. U mě vede citronová poleva, protože tak jsme to dělávali doma. Šťávu z cca 1 citronu smícháme s moučkovým cukrem - množství se odvíjí od chuti strávníků, někdo raději sladší, jiný kyselejší. Zkušenější mohou makovec proříznout, pomazat libovolnou marmeládou a zase spojit. 
    Povrch můžeme posypat kandovanou nebo čerstvou kůrou z citrusových plodů nebo praženými mandlemi, místo polevy použít marmeládu nebo polevu čokoládovou. Pokaždé ale bude výborný!
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account