Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Anna Holubová
Vloženo 4. 8. 2020
Líbí se mi
120 min.
Příprava
90 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
droždí
1 ks
moučkový cukr
100 g
sůl
1 špetka
mléko
250 ml
olej
150 ml
žloutek
2 ks
švestková povidla
400 g
rum
3 lžíce
skořice
1 lžička
vanilkový cukr
1 ks
moučkový cukr
1 lžíce

Kynutý pletenec

avatar
Anna Holubová
Vloženo 4. 8. 2020
Líbí se mi
Kynutý pletenec
120 min.
Příprava
90 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
droždí
1 ks
moučkový cukr
100 g
sůl
1 špetka
mléko
250 ml
olej
150 ml
žloutek
2 ks
švestková povidla
400 g
rum
3 lžíce
skořice
1 lžička
vanilkový cukr
1 ks
moučkový cukr
1 lžíce

Kynutý pletenec

Odeberte si lžičku cukru a cca 1 dcl mléka na kvásek. Hladkou mouku prosejte s moučkovým cukrem a solí, mezitím si ohřejte mléko a udělejte si kvásek (do sklenice si dejte na dno lžičku cukru na ni rozdrobte kostu droží a zalijte cca 1dcl teplého mléka). Cca do 20min vám vzejde kvásek. Ten nalijte do připravené mouky s cukrem a solí dále přidejte olej, žloutky a zbytek teplého mléka (mějte vše pokojové teploty). Vymíchejte  hladké a voňavé těsto (míchejte cca 15min) pokud bude potřeba přidejte teplé mléko nebo naopak trochu mouky...vždy záleží na mouce, každá se chová trochu jinak. A nechejte kynout cca 90min.

Možná se divíte oleji, já již vyzkoušela snad vše, od másla přes sádlo a různé kombinace, ale z oleje je opravdu těsto vláčné a vydrží být chutné a vláčné i více než 2 dny (pokud tedy nesníte dříve)  

Připravte si povidla a to tak, že veškeré suroviny smícháte dohromady (povidla,rum, cukr, vanilkový cukr a skořici). Můžete si připravit i několik různých náplní....tvarohovou, makovou, ořechovou někdo má rád třeba jen nutelu. U nás vyhrávají povidla a mák.

Jakmile Vám těsto vykyne, rozdělte ho na tolik kousků, kolik budete mít naplní (dobré jsou 2 max 3 náplně). Každý kousek si vyválejte opravdu tence do obdelníku, tento obdelník poté naplňte a zaviňte, jako kdyby do závinu, ale nezahýbejte okraje. Jakmile budete mít takto vytvořené všechny záviny, tak záviny podélně rozřízněte. Vytvoří se vám z 1 závinu 2 dlouhé kusy. Pak k sobě dejte 2 kusy s různou náplní a propleťte mezi sebou, nebo 3 kusy a udělejte pletený cop. Udělá to trochu nepořádek, ale výsledek je úžasný. Tyto pletence poté navolno motejte do kruhu za sebou, přeneste do kulaté formy vyložené pečícím papírem a nechte ještě cca 30min odpočívat. Mezitím si nahřejte troubu na 160°C  a pečte cca 60 až 90 min. Podle výšky těsta a vaši trouby. 

Dobrou chuť. 

 

PS: nám s přítelem stačí těsto z poloviny surovin

120 min.
Příprava
90 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
droždí
1 ks
moučkový cukr
100 g
sůl
1 špetka
mléko
250 ml
olej
150 ml
žloutek
2 ks
švestková povidla
400 g
rum
3 lžíce
skořice
1 lžička
vanilkový cukr
1 ks
moučkový cukr
1 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Nika 2019
Nika 2019 7. 9. 2020

... vypadá k sežrání...

Odpovědět
MajkaM
MajkaM 30. 8. 2020

vyzerá úžasne

Odpovědět
Vesper
Vesper 19. 8. 2020

Pletenec dělávám a vždy je super- děkuji za recept k porovnání

Odpovědět
avatar
Anna Holubová 23. 8. 2020

Jeee super, jestli si vzpomenete napište....

Maruš11
Maruš11 16. 8. 2020

vypadá bezvadně

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 5. 8. 2020

jistě bude dobrý, ale ne pro moje stravování

Odpovědět
avatar
Anna Holubová 7. 8. 2020

a co baštíte? Možná mám nějaký recept v rukávu i pro vás

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 194
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.