avatar
Johanka nástěnkářka
vloženo 21. 6. 2018
Líbí se mi
30 min.
příprava
90 min.
vaření
6-8 porcí
Ingredience
vaječné bílky
4 ks
jablečný ocet
1 lžíce
sůl
1 špetka
krystalový cukr
100 g
moučkový cukr
100 g
kukuřičný škrob
1 lžíce
smetana ke šlehání
500 ml
čerstvé jahody
500 g
čerstvá máta
1 hrst
růžové květy
1 hrst

V Austrálii je to dort Pavlova ve Francii Meringue, u nás Pusinkový dort. Ozdobte ho květy a bude dokonalý

avatar
Johanka nástěnkářka
vloženo 21. 6. 2018
Líbí se mi
V Austrálii je to dort Pavlova ve Francii Meringue, u nás Pusinkový dort. Ozdobte ho květy a bude dokonalý
30 min.
příprava
90 min.
vaření
6-8 porcí
Ingredience
vaječné bílky
4 ks
jablečný ocet
1 lžíce
sůl
1 špetka
krystalový cukr
100 g
moučkový cukr
100 g
kukuřičný škrob
1 lžíce
smetana ke šlehání
500 ml
čerstvé jahody
500 g
čerstvá máta
1 hrst
růžové květy
1 hrst

V Austrálii je to dort Pavlova ve Francii Meringue, u nás Pusinkový dort. Ozdobte ho květy a bude dokonalý

Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku. A o svůj tvůrčí podíl na receptu se nenechal připravit. Jako honorář si vybral celý první plech maceškových pusinek. Nadýchané maceškové dortíčky se dočkaly nejedné reprízy a jejich vůně pravidelně zahřívá chladnoucí byt jako jeden z posledních dozvuků babího léta. Variace na pusinkové těsto jsem začala dělat po celý rok. V následujících řádcích vám předvedu variantu vysloveně letní, se svěžestí čerstvého ovoce a růžovou parádou. Dort je sice krásný dárek pro oslavence, ale kroťte se s velikostí. Dort o průměru 20 cm už se skoro nedá porcovat, natož když je ještě větší. Menší košíčky jsou praktičtější, při pečení lépe drží a nemusíte se tolik bát, když je přenášíte. Taková bývá obvykle moje zlatá střední cesta mezi domáckými pusinkami, které zvládám hravě, a profesionálním cukrářským dílem, které je velkou tvůrčí výzvou...

Jana Vlková, Květinová kuchařka, 2015

Postup:

  1. Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu (Poznámka redakce: například na Lipové semifredo, které najdete v kapitole Horké léto).
  3. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli do tuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku).
  4. Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou. Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.
  6. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží.
  7. Podávejte ihned. 

Pozn. Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Mildred 4. 9. 2018

Výborné

odpovědět
avatar
jjana 22. 8. 2018

Výborný recept, na oslavě narozenin měl úspěch. Díky za inspiraci.

odpovědět
avatar
Zuzi.773 19. 8. 2018

mňamka

odpovědět
avatar
koza15 7. 7. 2018

super

odpovědět
avatar
lemur 7. 7. 2018

Je nádherný.

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 906
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení