Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Tenderka
Tenderka
Vloženo 4. 6. 2018
Líbí se mi
min.
Příprava
min.
Vaření
porcí
Ingredience
ks

Kvaskové jablkové pité

Tenderka
Tenderka
Vloženo 4. 6. 2018
Líbí se mi
Kvaskové jablkové pité
min.
Příprava
min.
Vaření
porcí
Ingredience
ks

Kvaskové jablkové pité

Suroviny na cesto:

450 g hladkej pšeničnej múky

250 g klasického masla (polomäkkého)

150 g práškového trstinového cukru (môžete aj “klasický” práškový cukor)

2 žĺtky

1 – 2 PL bieleho vína alebo citrónovej vody

na jemno nastrúhaná citrónová kôra z 1 ks biocitróna

2 PL kvásku

Plnka: cca 0,7 L – 1 L dusených strúhaných jabĺk dochutených trstinovým cukrom a škoricou. Môžeme/nemusíme pridať aj za hrsť sušených hrozienok. Jabĺčka majú byť nastrúhané na hrubšom strúhadle a len mierne udusené (nie na kašu). Necháme vychladnúť.

Na potretie: 1 ks vajce, voda

Postup:

Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame (bez jabĺk). Misu prikryjeme a necháme odstáť v chladničke 6- 9 hodín, aby sa chute prepojili a kvások  múku spracoval. Vznikne tam tuhé cesto, ktoré sa pekne odliepa od rúk i stien misy.

Následne vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote cca 30 minút, aby cesto trošku zmäklo. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Zoberieme jednu polovicu cesta a rozvaľkáme ho cca na veľkosť plechu (ideálne na silikónovej podložke, bude sa z nej dať ľahšie preniesť na plech). Pri valkaní cesta si môžeme pomôcť aj papierom na pečenie. S cestom sa veľmi dobre pracuje aj bez pomúčenia, no vďaka papieru na pečenie, ktorý dáme medzi cesto a valček, sa cesto nebude zachytávať na valček.

Pomocou valčeka preložíme rozvaľkanú polovicu cesta na vymastený plech a prípadne cesto ešte prstami rozprestrieme až po okraje plechu.

Následne na cesto rovnomerne rozprestrieme vychladené dusené strúhané jablká. V prípade, že obsahujú až príliš veľa šťavy, trošku ju zlejeme, až potom dáme na plech.

Na jablká položíme rozvaľkanú druhú polovicu cesta.

Plech s koláčom necháme postáť pri izbovej teplote cca 1-2 hodiny. Na konci tohto času necháme rozohriať rúru na 180C.

Vrchnú vrstvu cesta potrieme teplou vodou a roztrepaným vajíčkom. Následne cesto popicháme vidličkou.

Dáme piecť pri 180C cca 18 – 25 minút, až kým vrchná vrstva cesta bude zlatistohnedá.

Necháme vychladnúť, nakrájame na štvorce a podávame. Môžeme/nemusíme posypať práškovým cukrom (záleží od kyslosti/sladkosti použitých jabĺk).

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 28. 7. 2019

To jsme ještě nikdy nedělali , Jablek máme dost tak vyzkoušíme

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 12. 2018

prima

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

super

Odpovědět
lemur
lemur 7. 6. 2018

Děkuji za nový recept.

Odpovědět
Tamara
Tamara 4. 6. 2018

Upřímně - snažím se. pokud mi pomůžete - budu ráda.

Odpovědět
Tenderka
Tenderka 4. 6. 2018

ak budem vediet, poradim idem pozriet, co varite

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 000
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.