Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ByMaki
ByMaki
Vloženo 24. 2. 2017
Líbí se mi
30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
1 porce
Ingredience
ořechy (v originále jsou pouze plátkové mandle, já použila 60g mandlí, 60g vlašských ořechů a 60g lískových ořechů)
180 g
hladká mouka
150 g
kypřící prášek
1 lžička
sůl
1/4 lžička
máslo
80 g
vejce
3 ks
cukr krupice
100 g
plnotučné mléko
80 ml
vanilkový extrakt
1 lžička
citrónové šťávy
1,5 lžička
POLEVA: máslo
130 g
POLEVA: plnotučné mléko
60 ml
POLEVA: cukr krupice
125 g
POLEVA: vanilkový extrakt
1,5 lžička
šlehačka nebo vanilková zmrzlina na podávání

Lahodný koláč s karamelovo-ořechovou krustou

ByMaki
ByMaki
Vloženo 24. 2. 2017
Líbí se mi
Lahodný koláč s karamelovo-ořechovou krustou
30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
1 porce
Ingredience
ořechy (v originále jsou pouze plátkové mandle, já použila 60g mandlí, 60g vlašských ořechů a 60g lískových ořechů)
180 g
hladká mouka
150 g
kypřící prášek
1 lžička
sůl
1/4 lžička
máslo
80 g
vejce
3 ks
cukr krupice
100 g
plnotučné mléko
80 ml
vanilkový extrakt
1 lžička
citrónové šťávy
1,5 lžička
POLEVA: máslo
130 g
POLEVA: plnotučné mléko
60 ml
POLEVA: cukr krupice
125 g
POLEVA: vanilkový extrakt
1,5 lžička
šlehačka nebo vanilková zmrzlina na podávání

Lahodný koláč s karamelovo-ořechovou krustou

O švédském Toscakaka jsem nikdy dřív neslyšela. Recept jsem náhodou našla na Kublance, kde se mi ještě nestalo, že bych byla z výsledku zklamaná, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Recept jsem si malinko upravila, upekla, ochutnala a nemohla jsem jinak, než zařadit ho mezi své oblíbence. Korpus je přikrytý úžasnou ořechovou krustou a v kombinaci se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou je prostě dokonalý.

Postupem času jsem zkusila i variantu, kdy jsem do základu těsta přistrouhala tři jablka a přidala lžičku skořice. Koláč byl taky výborný, ale originál je originál. 

Jak na to?

1. Malou otevírací dortovou formu (20cm průměr) si vyložím pečícím papírem a stěny pomažu máslem. Troubu rozpálím na 160 stupňů.
♥ Pečící papír rozviňte a přiložte na spodek formy. Přitlačte, aby se obrys formy otiskl do papíru a poté vystřihněte akorát velké kolečko – ušetříte papír i svoje nervy. Na stěny doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím je pomazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.

2. Ořechy je nejdříve potřeba zlehka upražit. Plech si vyložím pečícím papírem, na něj rozprostřu ořechy a nechám je v rozpálené troubě max. 7 minut. Poté plech vyndám a mandle nechám vychladnout. Poté je nahrubo nasekám buď v robotu nebo o něco pracněji nožem.
♥ Ořechy by měly krásně provonět Vaši kuchyni a mít jen lehce hnědou barvu.

3. Hladkou mouku, kypřící prášek a sůl je třeba prosít do misky. Do hrnečku si navážím máslo, nechám rozpustit a lehce zchladnout.

4. Zvlášť si ve větší míse do pěny vyšlehám vejce s cukrem. Přidám plnotučné mléko, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Vše prošlehám a přiliji zchladlé máslo. Opět lehce prošlehám a nakonec cca natřikrát přisypu moučnou směs. Před každou dávkou je třeba těsto prošlehat ať nemá hrudky.
♥ Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi!  Pokud chcete jablečnou verzi, přidejte ještě před máslem 3 nastrouhaná jablka a 1 lžičku skořice.

5. Těsto naliji do formy a peču cca 25 minut.
♥ Zda je těsto hotové zjistíme tak, že doprostřed píchneme špejli. Pokud zůstane po vytažení suchá, je těsto akorát.

6. Zatímco se peče těsto, připravím si polevu. Do středně velkého hrnce si navážím cukr krupice, plnotučné mléko, vanilkový extraktu a máslo. Povařím na středním plamenu do zhoustnutí, poté odstavím z ohně, přisypu připravené ořechy, promíchám a naliji na upečený korpus a stěrkou uhladím. Teplotu trouby zvýším na 200 stupňů a nechám zapéct dalších cca 8 minut.

7. Koláč nechám pár minut vychladnout, poté jej po obvodu projedu nožem, aby šel hezky vyndat z formy.

8. Podávám s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Odkaz na recept na blogu: https://bymakiblog.wordpress.com/2017/01/30/kolac-s-karamelovo-mandlovou-krustou/

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 28. 8. 2019

Naprostá fantazie

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 26. 2. 2017

krásný a jistě i výborný

Odpovědět
lemur
lemur 26. 2. 2017

Vypadá krásně.

Odpovědět
Janeta99
Janeta99 25. 2. 2017

Super kombinace pro mé chuťové buňky.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 202
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.