Lahodný koláč s karamelovo-ořechovou krustou

Vytisknout recept
O švédském Toscakaka jsem nikdy dřív neslyšela. Recept jsem náhodou našla na Kublance, kde se mi ještě nestalo, že bych byla z výsledku zklamaná, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Recept jsem si malinko upravila, upekla, ochutnala a nemohla jsem jinak, než zařadit ho mezi své oblíbence. Korpus je přikrytý úžasnou ořechovou krustou a v kombinaci se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou je prostě dokonalý.
Postupem času jsem zkusila i variantu, kdy jsem do základu těsta přistrouhala tři jablka a přidala lžičku skořice. Koláč byl taky výborný, ale originál je originál. 🙂
Jak na to?
1. Malou otevírací dortovou formu (20cm průměr) si vyložím pečícím papírem a stěny pomažu máslem. Troubu rozpálím na 160 stupňů.
♥ Pečící papír rozviňte a přiložte na spodek formy. Přitlačte, aby se obrys formy otiskl do papíru a poté vystřihněte akorát velké kolečko – ušetříte papír i svoje nervy. Na stěny doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím je pomazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.
2. Ořechy je nejdříve potřeba zlehka upražit. Plech si vyložím pečícím papírem, na něj rozprostřu ořechy a nechám je v rozpálené troubě max. 7 minut. Poté plech vyndám a mandle nechám vychladnout. Poté je nahrubo nasekám buď v robotu nebo o něco pracněji nožem.
♥ Ořechy by měly krásně provonět Vaši kuchyni a mít jen lehce hnědou barvu.
3. Hladkou mouku, kypřící prášek a sůl je třeba prosít do misky. Do hrnečku si navážím máslo, nechám rozpustit a lehce zchladnout.
4. Zvlášť si ve větší míse do pěny vyšlehám vejce s cukrem. Přidám plnotučné mléko, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Vše prošlehám a přiliji zchladlé máslo. Opět lehce prošlehám a nakonec cca natřikrát přisypu moučnou směs. Před každou dávkou je třeba těsto prošlehat ať nemá hrudky.
♥ Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂 Pokud chcete jablečnou verzi, přidejte ještě před máslem 3 nastrouhaná jablka a 1 lžičku skořice.
5. Těsto naliji do formy a peču cca 25 minut.
♥ Zda je těsto hotové zjistíme tak, že doprostřed píchneme špejli. Pokud zůstane po vytažení suchá, je těsto akorát.
6. Zatímco se peče těsto, připravím si polevu. Do středně velkého hrnce si navážím cukr krupice, plnotučné mléko, vanilkový extraktu a máslo. Povařím na středním plamenu do zhoustnutí, poté odstavím z ohně, přisypu připravené ořechy, promíchám a naliji na upečený korpus a stěrkou uhladím. Teplotu trouby zvýším na 200 stupňů a nechám zapéct dalších cca 8 minut.
7. Koláč nechám pár minut vychladnout, poté jej po obvodu projedu nožem, aby šel hezky vyndat z formy.
8. Podávám s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Odkaz na recept na blogu: https://bymakiblog.wordpress.com/2017/01/30/kolac-s-karamelovo-mandlovou-krustou/
 
180g - ořechy (v originále jsou pouze plátkové mandle, já použila 60g mandlí, 60g vlašských ořechů a 60g lískových ořechů)
150g - hladká mouka
1lžička - kypřící prášek
1/4lžička - sůl
80g - máslo
3ks - vejce
100g - cukr krupice
80ml - plnotučné mléko
1lžička - vanilkový extrakt
1,5lžička - citrónové šťávy
130g - POLEVA: máslo
60ml - POLEVA: plnotučné mléko
125g - POLEVA: cukr krupice
1,5lžička - POLEVA: vanilkový extrakt
ks - šlehačka nebo vanilková zmrzlina na podávání
příprava - 30
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account