Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 15. 9. 2016
Líbí se mi
30 + 10 uvaření pyré min.
Příprava
30 -35 min.
Vaření
8 - 10 porcí
Ingredience
Pohanková mouka
1 hrnek
Špaldová mouka
1/2 hrnek
Kypřící prášek (bez fosfátů)
1 lžička
Sůl
1 špetka
Limetová kůra
1/2 ks
Kokosový olej
6 lžíce
Javorový sirup
5 lžíce
Vajíčko
1 ks
Brusinky
1 hrnek
Ostružiny
1 hrnek

Koláč "babího" léta. Zdraví, které baví

Francis
Francis
Vloženo 15. 9. 2016
Líbí se mi
Koláč "babího" léta. Zdraví, které baví
30 + 10 uvaření pyré min.
Příprava
30 -35 min.
Vaření
8 - 10 porcí
Ingredience
Pohanková mouka
1 hrnek
Špaldová mouka
1/2 hrnek
Kypřící prášek (bez fosfátů)
1 lžička
Sůl
1 špetka
Limetová kůra
1/2 ks
Kokosový olej
6 lžíce
Javorový sirup
5 lžíce
Vajíčko
1 ks
Brusinky
1 hrnek
Ostružiny
1 hrnek

Koláč "babího" léta. Zdraví, které baví

Každá z nás si občas zajdeme zamlsat, toužíme dopřát si potěšení z lahodné chutě a vůně a přitom chceme dodat tělu potřebnou energii. Mlsat tak nějak zdravěji a přitom si pochutnat. Tento koláč je lahodný a navíc ještě prospěšný tělu, mysli i duši. 

Vyzkoušela jsem pro vás variantu brusinky s ostružinami, kterou jsem nazvala "babí léto". Na sklonku léta, kdy už se pomalu a jistě začíná vkrádat podzim a co nevidět zaklepe na dveře, nám paní příroda nadělila neuvěřitelnou spoustu hojnosti. A to nejen ovoce, ale i zeleniny.

Zbožňuji dny, kdy mohu vyjít na procházku do lesa. Nadýchat se pořádně čerstvého vzduchu, protáhnout tělu, uvolnit mysl a nechat všechno kolem sebe jen plynout. Na malých keříčcích ve smrkoví se na mě smály malé červené kuličky. Brusinky - úžasné bobule plné vitamínů a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku a draslíku. 

Brusinky používám v kuchyni po celý rok. Čerstvou úrodu zpracuji vždy tak, abych mohla těchto darů čerpat, kdykoliv mám potřebu a chuť dodat tělu část jejich blahodárných účinků. Nejlépe se uchovají zmrazené nebo zavařené. Dnes mám pro vás TIP, jak je dostat do těla skrze úžasně lahodný brusinkově ostružinový koláč. Ovšem, není nad to, pojídat je úplně čerstvé

Ostružiny pěstuji na zahradě již několik let. Ovšem, nevězte hlavu, toto úžasně zdravé ovoce si můžete natrhat i venku. Keře ostružiníku lemují louky, pole i lesy. A čím jsou pro naše tělo přínosné?

Obsahují vodu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, selen, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, betakaroten, lutein a celou řadu vitamínů - A, B, C, E a K. Napomáhají tak podporovat imunitní systém, pročišťují krev, podporují hojení poranění a mají blahodárný vliv na trávení.

Pojďme si připravit nejprve těsto. Množství je určené na průměr formy 21 - 24 cm.

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnek špaldové mouky
  • 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetku soli
  • 1 vajíčko
  • nastrouhanou kůru z 1/2 limety
  • 6 PL kokosového oleje
  • 5 PL javorového sirupu

Obě mouky nasypte do mísy (pokud mohu doporučit, mouku prosejte přes jemné sítko. Provzdušníte ji a odstraníte nepěkné hrudky). Osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte. 

Pak postupně přidejte ostatní ingredience a zpracujte do hladké konzistence. Vytvořte bochánek, který nechte alespoň 20 minut odpočívat.

Zapněte troubu na 175 °C.

Vy si odpočinku dopřejete, až bude koláč v troubě. V mezičase si připravte brusinkové pyré.

  • 1 hrnek brusinek
  • 70 ml vody
  • 1/2 ČL mleté skořice
  • strouhaná kůra z 1/2 limety
  • 8 PL medu
  • 2 PL javorového sirupu

Brusinky propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a vložte do kastrůlku. Podlijte vodou a nechte provařit. Přidejte ostatní ingredience, poduste a poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Nechte mírně vychladit. Když pyré stydne, začíná houstnout.

Těsto si přendejte na podložku nebo přímo na pečící papír a vyválejte z něj placku. Přeneste do formy a upravte tak, aby bylo rovnoměrně rozložené a všude mělo stejně vysoký okraj. Na pár místech propíchněte vidličkou, aby během pečení unika vzduch a v těstě se netvořily nepěkné boule.

Natřete brusinkovým pyré a zasypte ostružinami.

Povrch můžete posypat drobenkou. 

Vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C 30 - 35 minut.

Nechte vychladit a můžete si udělat lahodnou kávu nebo voňavý čaj a s chutí se zakousnout do kousku zdraví.

Dobrou chuť.

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Miluju ostružiny

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 20. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 25. 9. 2016

Francis, víš co? Nalož to všechno do auta a přijeď na návštěvu...

Odpovědět
Francis
Francis 25. 9. 2016

To by byly hody. Někdy dovezu mňamku, neboj. V říjnu pojedeme na víkend do Karlových Varů. 21.10.

hudlenka
hudlenka 25. 9. 2016

Tak to by mohlo vyjít, pojedete minimálně kolem Toužimi a my nebydlíme daleko od hlavního tahu

jitkakytka
jitkakytka 16. 9. 2016

nádhera sama = od naší Francis to jinak ani být nemůže, díííkkkyyyy!***

Odpovědět
Petra H.
Petra H. 15. 9. 2016

Jééé, to je luxus! Díky. Vyzkouším.

Odpovědět
Francis
Francis 15. 9. 2016

Děkuji pěkně.

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.