Karamelový koláč s vlašskými ořechy

Vytisknout recept
Předehřejeme troubu na 190 °C.
Mouku, máslo, cukr a sůl smícháme, dokud směs nezačne připomínat drobenku (Je možné použit robota)
Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promícháme do pevného a hladkého těsta, které  propracujeme na pomoučněném válu dohladka.
Poté ho rozváláme, vyložíme jím kulatou formu o průměru cca 24 cm, pokryjeme pečicím papírem, zatěžkáme fazolemi, nebo něčím podobným, a dáme na 10 minut do lednice
Pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Po 10ti minutách vyndáme fazole, pečicí papír a pečte dalších 5 minut.
Mezitím uděláme náplň.
V těžké pánvi pomalu zahřejeme cukr a 3 lžíce vody. Míchámedo té doby, než se cukr rozpustí. Pak zesílíme plamen a necháme cukr probublávat, až získá karamelovou barvu.
Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Přivedeme znovu k varu, prudce vaříme a  budeme míchat, než směs zhoustne. Pak přideáme ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč a dáme na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat.
Necháme 10 minut chladnout a tadá! můžeme podávat. Výboný je ješte teplý, ale ani za studena není k zahození! 😀 🙂 
175g - hladká mouka
85g - studené máslo, nakrájené na malé kousky
50g - krupicový cukr
1špetka - sůl
-ks - Náplň
200g - Krupicový cukr
100g - Máslo (malé kousky)
200ml - smetana ke šlehání
200g - rozpůlená jádra vlašských ořechů
příprava - 45
vaření - -
Kategorie Dezert
Uvařila MarieVeselá

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account