Kakaový dort s marcipánem a ořechy

Vytisknout recept
 
 
Těsto na 2 korpusy - velký a malý:
 
Oddělíme si žloutky od bílků. Ušleháme si v mixeru žloutky s práškovým cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Smícháme mouku s kypřicím práškem, sodou a kakaem a přidáme ke žloutkové směsi, přilijeme mléko. Necháme šlehat do hladké hmoty. Ušleháme si zvlášť bílky. Pak je opatrně přimícháme do směsi. 
Připravíme si 2 dortové formy - velkou a malou, vyložíme pečicím papírem. Těsto vlijeme do forem a dáme péci na 160°C asi na 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je upečené. 
Dorty dáme vychladnout. 
 
 
 
Krém: 
 
Uvaříme si vanilkový pudink a dáme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a přidáváme po malých částech pudink. 
 
 
 
Ve volné chvíli si uděláme z růžového marcipánu růžičky a ze zeleného lístečky. Připravíme si celé ořechy. 
 
 
 
 
Zdobení dortu:  
 
Oba korpusy podélně rozkrojíme. Promažeme spodní díl dortu, přiložíme horní díl a opět namažeme. Přiložíme malý korpus a promažeme a nakonec horní díl a namažeme nahoře a kolem dokola okraje. 
 
Ze světlého marcipánu vyválíme kolo a přiložíme nahoru na dort. Z růžového marcipánu vyválíme proužek, kterým ovineme celý okraj dortu. Ze zeleného a hnědého marcipánu vytvoříme trojúhelníčky a poklademe kolem spodního velkého dortu. 
Ze zbytku krému vytvoříme šešulky a nazdobíme horní část dortu. Na každou dáme střídavě růžičky s lístečky a celé vlašské ořechy. Kolem dokola dortu ozdobíme též šešulkami a ořechy. 
 
 
 
 
Dort můžeme udělat ke slavnostní příležitosti nebo jen tak pro radost. 
Přeji dobrou sladkou chuť!!!
500g - polohrubá mouka
8ks - vejce
300g - práškový cukr
100g - máslo
2lžíce - kakao
1ks - vanilkový cukr
1ks - kypřicí prášek
1lžička - jedlá soda
3/8l - mléko
400g - krém: máslo
250g - práškový cukr
500ml - mléko
1ks - vanilkový pudink
4ks - marcipán ( barevný )
200g - vlašské ořechy celé
příprava - 90
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila Naděžda Křičenská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account