Jogurtová bábovka. Lehká, svěží a plná super-potravin

Vytisknout recept
Upečte si vynikající dezert k odpolední kávě anebo jen tak, pro radost a dobrou náladu. Pohladíte své chuťové pohárky a potěšíte celou rodinu. Bábovka obsahuje spoustu cenných vitamínů a zdravých tuků díky super-potravinám, které jsou tolik vyhledávané pro své léčivé účinky a všestranné používání.
Kokosový olej je bohatým zdrojem mastných nenasycených kyselin a pomáhá při spalování tuků v organismu.
CHIA mouku si snadno vyrobíte sami doma ze semínek. Nasypte je do robotu a mixujte, dokud se zcela nerozemelou na prach. CHIA jsou vyhledávány pro své blahodárné účinky a dodávku celé řady unikátních vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují například vitamín E fungující jako antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Dále pak vitamíny A a B, jež podporují imunitní systém.
Jogurt řeckého typu je plný vápníku, draslíku a probiotik.
Domácí vajíčka obohatí pokrm o vitamíny A, B a E, kyselinu listovou a bílkoviny.
Co budete potřebovat?
  • 500 g bílého jogurtu (řeckého typu)
  • 400 g špaldové mouky (nahratit ji můžete obyčejnou bílou)
  • 4 PL CHIA mouky
  • 1 ks bezfosfátového kypřícího prášku
  • 1 ks BIO vanilkového cukru
  • 2 vajíčka
  • špetku soli
  • nastrouhanou kůru a šťávu z 1 BIO citronu
  • 250 ml kokosového oleje (rozehřátého)
  • 250 g třtinového moučkového cukru
Jak postupovat?
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Vymažte bábovkovou formu olejem a vysypte kokosem.
Oddělte bílky od žloutků. 
Do bílků vymačkejte citronovou šťávu a vyšlehejte dotuha.
Žloutky s cukrem a citronovou kůrou promíchejte a postupně po malých dávkách přilévejte olej. Celou dobu šlehejte, dokud nevznikne hustá zlatá pěna.
Přilijte jogurt a promíchejte.
Prosejte špaldovou mouku a přisypte ji ke směsi. Do CHIA mouky zamíchejte kypřící prášek s vanilkovým cukrem a přidejte k ostatním surovinám. Vymíchejte do hladkého těsta.
Nakonec zlehla vmíchejte tuhý sníh. 
Těsto nalijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 60 minut. Než bábovku z trouby vyjmete, proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, je pečená. V opačném případě dejte bábovce pár minut k dobru a dopečte.
Vyjměte a nechte vychladnout. Vyklopte na talíř a pocukrujte třtinovým moučkovým cukrem.
Příjemnou pohodu a dobrou chuť.
 
 
 
500g - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
400g - Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
250ml - Kokosový olej
1ks - Kypřící prášek bez fosfátů
1ks - BIO vanilkový cukr
250g - Třtinový moučkový cukr
4lžíce - CHIA mouka
1špetka - Sůl
2ks - Vajíčka
1ks - BIO citron (kůra i šťáva)
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account