Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

rebarboras_kitchen
rebarboras_kitchen
Vloženo 28. 3. 2018
Líbí se mi
30 min.
Příprava
120 min.
Vaření
25 porcí
Ingredience
hladké mouky
250 g
polohrubé mouky
250 g
vlažné smetany (dá se nahradit mlékem)
200 ml
změklého másla
125 g
žloutky pokojové teploty
3 ks
třtinového cukru
70 g
kůra z bio citronu
1 ks
semínka z půlky vanilkového lusku
0,5 ks
droždí
25 g
špetka soli
1 špetka
máslo na potření
2 lžíce
med na potření
2 lžíce
rumna potření
1 lžíce

Vynikající velikonoční jidáše. Tradiční zákusek na Zelený čtvrtek

rebarboras_kitchen
rebarboras_kitchen
Vloženo 28. 3. 2018
Líbí se mi
Vynikající velikonoční jidáše. Tradiční zákusek na Zelený čtvrtek
30 min.
Příprava
120 min.
Vaření
25 porcí
Ingredience
hladké mouky
250 g
polohrubé mouky
250 g
vlažné smetany (dá se nahradit mlékem)
200 ml
změklého másla
125 g
žloutky pokojové teploty
3 ks
třtinového cukru
70 g
kůra z bio citronu
1 ks
semínka z půlky vanilkového lusku
0,5 ks
droždí
25 g
špetka soli
1 špetka
máslo na potření
2 lžíce
med na potření
2 lžíce
rumna potření
1 lžíce

Vynikající velikonoční jidáše. Tradiční zákusek na Zelený čtvrtek

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, které by se podle pověry mělo jíst ve čtvrtek před svítáním. Dle tradice pomáhají upevnit naše zdraví. Péct bychom je měly večer na škaredou středu, kdy se Jidáš oběsil.

A právě provaz, na kterém se Jidáš oběsil, mají jidášky symbolizovat. Pečou se tedy stočené do různých tvarů jako provaz. Dle některých zdrojů se jidáše připravují až ve čtvrtek. Jsou z kynutého těsta, které není moc sladké. Po upečení se ještě potírají medem.

Jidáše mají tužší a hutnější konzistenci, nečekejte tedy žádný nadýchaný obláček. I přesto jsou ale chuťově naprosto úžasné. S použitím smetany budou krásně jemňoučké, ale nic nezkazíte, když použijete mléko.

Nelekejte se, když vám těsto nebude kynout podle vašich představ. Tím jak jsou jidášky hutnější, tak i těsto kyne déle, než je běžné.

POSTUP

Příprava těsta

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany, lžíci cukru a mouky, rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít.

Než vám vzejde kvásek, vyšlehejte žloutky s máslem (stejné teploty) a cukrem do pěny, zašlehejte i citronovou kůru a vyškrábané semínka z vanilkového lusku. Pokud máte malý ten lusk, dejte semínka klidně z celého.

Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout.

Pečení jidášů

Až vám těsto nakyne, rozdělte jej na několik částí. Pokud chcete menší jidášky, rozdělte těsto na 20 až 25 menších kousků.

Z každého kousku těsta vyválejte dlouhou nudli (o průměru 0,7 – 1 cm), kterou stáčejte podle libosti. Pokud chcete kulaté jidáše, stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko. Jestliže chcete mít vrut, postupujte stejně, jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků. Aby vzniklo „esko“, stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle. A pokud si přejete preclíčkový tvar, stáčejte konce k sobě do středu.

Troubu předehřejte na 180°C. Vytvarované jidášky nechte na plechu ještě alespoň půl hodinky kynout, a poté je dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 15 – 20 min, dokud nezezlátnou.

Dokončení

Změklé máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše tím potřete. Až to zaschne, tak je pocukrujte mletým cukrem.

Jidáše můžete jíst jen tak, anebo namazat máslem, marmeládou, čokoládou či ještě medem. Nejlepší jsou hned čerstvé, ale takové dva dny vám vydrží (tedy pokud se vám je podaří hned nesníst.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 10. 9. 2019

Vypadají úžasně .

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

super

Odpovědět
Tvořilka97
Tvořilka97 31. 3. 2018

Mňam

Odpovědět
Tamara
Tamara 30. 3. 2018

Babička je pekla pravidelně. Teď mi je nosí naše skvělá sousedka. Je to její specialita.

Odpovědět
Klára Hrbáčová
Klára Hrbáčová 29. 3. 2018

Vypadají přímo úžasně Musím vyzkoušet

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.