Jarní věnec s dýňovým krémem. Lahodný, voňavý a křehký

Vytisknout recept
Přivítejte první jarní den jak se patří. Upečte si voňavý, křehký a lahodný věnec. Pochutnejte si na tradičním kousku kynutého těsta s netradičním dýňovým krémem, do kterého se zamilujete.
Kynuté těsto je taková klasika, kterou rozhodně nikoho neurazíte. Není na něm nic složitého a výsledek vás pokaždé ohromí. Místo cukru vyzkoušejte zdravější med. Budete překvapené, jak je těsto dokonalé a voňavé.
Co budete na věnec potřebovat?
  • 350 g hladké nebělené mouky (celozrnné, tmavé, pohankové - použijte takovou, která vám lahodí)
  • 125 ml teplého mléka (rostlinného nebo obyčejného)
  • 12 g čerstvého pekařského droždí
  • špetku soli
  • 1 vajíčko
  • Z 1/2 limetky nastrouhejte kůru a vyždímejte šťávu
  • 3 PL bílého jogurtu (řeckého typu)
  • 75 g medu
  • 3 a 1/2 PL kokosového oleje
Do mísy prosejte mouku, osolte a vytvořte v ní důlek. Nalijte do něho teplé mléko, přidejte špetku třtinového cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
Postupně přidávejte ostatní ingredience. Kokosový olej až na závěr. Těsto dobře prohněťte a dejte na teplé místo kynout na zhruba 90 minut.
Mezitím si připravte dýňový krém.
Budete potřebovat tepelně upravenou dýni. Pokud ji doma nemáte, můžete krém nahradit jakýmkoliv džemem.
  • 1/2 pečené dýně
  • 4 PL medu
  • 1/2 ČL mleté skořice
Dýni dobře omyjte, rozřízněte na poloviny a dejte na pekáč. Potřete kokosovým olejem, abyste zabránily vysušení dužiny. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte cca 50 minut. Poté dýni vyndejte a nechte mírně vychladit.
Dužinu vydlabejte lžící do mixéru. Přidejte med se skořicí a rozmixujte do jemného a hladkého krému.
................
Troubu nechte předehřátou na 180 °C.
Vykynuté těsto přendejte na vál a rozválejte na placku o velikosti cca 55 cm podélně. Na šířku pak okolo 25 cm. Potřete placku dýňovým krémem a opatrně zarolujte. Vytvoříte takovou roládu, kterou podélně přeřízněte na dvě poloviny. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a položte je vedle sebe. Zručně je stočte do spirály a poté zatočte do kruhu. Věnec potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby. Pečte cca 25 minut.
 
 
 
350g - Hladká mouka nebělená
125ml - Mléko (obyčejné nebo rostlinné)
12g - Droždí
1špetka - Sůl
1ks - Vajíčko
1/2ks - Limetková kůra + šťáva
3lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
75g - Med
3 a 1/2lžíce - Kokosový olej
1ks - Dýňový krém:
1/2ks - Pečená dýně (máslová, menší)
4lžíce - Med
1/2lžička - Mletá skořice
příprava - 25 + 90 minut kynutí
vaření - 25
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account