Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 10. 8. 2014
Líbí se mi
min.
Příprava
min.
Vaření
porcí
Ingredience

Jak uplatnit sezónní kvasné nápoje v kuchyni?

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 10. 8. 2014
Líbí se mi
Jak uplatnit sezónní kvasné nápoje v kuchyni?
min.
Příprava
min.
Vaření
porcí
Ingredience

Jak uplatnit sezónní kvasné nápoje v kuchyni?

Výživná vepřová pečeně, krémový dezert z Višňáku, Sorbet z Višňáku a višňový dip k masům. Inspirujte se!

Výživná vepřová pečeně

Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte Bobulák nebo Burčák a ještě chvíli duste. Je to skutečná lahůdka!

Krémový dezert z Višňáku

Ve Višňáku rozmícháme vanilkový pudink (poměr podle množství pudinku viz obal), můžeme přimíchat trochu mléka, povaříme, přidáme i drobné kousky ovoce. Mírně osolíme, dochutíme cukrem a lehce skořicí.

Sorbet z Višňáku

Višňák dochutíme trochou citronové šťávy a smícháme se sněhem z bílků. Podle chuti naředíme vodou a dáme zamrazit. Podávat můžeme s ovocem či samostatně.

Doporučení:

Do buchet a koláčů – Višňák, Bobulák i Burčák nahradí kypřicí prostředek, sladivou složku i ovoce.

Višňákový dip k masům

Redukce Višňáku s cukrem, možno i přidání zkaramelizované glazované šalotky (rozpuštěné), dochucení dobrým vinným octem a kořením, jako jsou třeba kardamom, zázvor nebo skořice.

 

Vinařství Chateau Lednice a Villa Richter stojí za produkty, které se letos představily české veřejnosti a poukázaly na zajímavé využití českého a moravského fenoménu, jimiž jsou kvasné nápoje – jmenovitě Višňák, Bobulák a Burčák, také v kuchyni.

Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou zejména Moravy a umožňuje opravdu originální začlenění do našeho života a sezónních jídel. Sladký burčák na počátku kvasného procesu je možné pít i jako vynikající snídaňový zdraví prospěšný nápoj. Burčák můžeme při vaření používat všude tam, kde přikyselujeme a přislazujeme pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček, různých dipů. Můžeme vyzkoušet i originální burčákové omáčky na přelití buchtiček (buchtičky s burčákovým šodó) či různě upravovaných mas. Velmi zajímavá je i burčáková polévka s čerstvým ovocem (jablka, hrušky, švestky). Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej lze s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek.

Vyzkoušet můžeme opravdu všechno. Buďto kombinace sladkého se sladkým (tedy s moučníky, dortíky a podobně), nebo můžeme využít toho, že burčák obsahuje živou přírodní a šťavnatou kyselinku, a zapíjet jím i nesladké a masité pokrmy. Burčák zde vhodným způsobem podpoří chuť k jídlu a probíhající trávení. Takovéto snoubení bylo třeba zcela běžné za první republiky i za Rakouska-Uherska například v Prešpurku (Bratislavě) ve vyhlášených výletních restauracích, kde jej kombinovali se sezónními pokrmy připravenými z hub a letní zeleniny (rajčat, paprik a podobně). A necháme-li kvasné nápoje dojít do stadia tzv. řezáku, skvěle proříznou i různé masové pečínky včetně kachen a posvícenských husí.

Zdravé kvasné nápoje pokřtili baletní mistr a herec Vlastimil Harapes, MUDr. Ivana Němečková – lékařka ORL a estetické medicíny – a herečka Veronika Arichteva. Křtem a tiskovou konferencí provázel Lukáš Langmajer.

Višňák („burčák z višní“) – zdravý kvasný nápoj, který stojí za vyzkoušení (letní „aktimel z ovoce“)

Bobulák z Lednice – kvalitní chlazený částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vybraných hroznů Evropské unie

Burčák z Lednice (z moravských hroznů) – letos bude v prodeji z vybraných odrůd po 15. září.

Na Svatováclavské vinici chutnalo všechno. Nejvíce místní specialita vepřová žebírka s višňákovým přelivem. Vyzkoušejte i vy něco originálního z vynikajících sezónních nápojů nebo některý z vyzkoušených receptů!  

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE, a. s. www.chateau-lednice.cz

Foto: foto-felli.cz

min.
Příprava
min.
Vaření
porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 23. 4. 2021

zajímavé

Odpovědět
RůžaV
RůžaV 14. 3. 2021

Odpovědět
januska28
januska28 27. 10. 2020

super tipy

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 17. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 10. 5. 2020

krása

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 591
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.